Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ανατροπή στη Γλυφάδα: θέσεις για το παραλιακό μέτωπο, τους δημόσιους χώρους και τον Υμηττό




ΥΜΗΤΤΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ

Το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας και ο ορεινός όγκος του Υμηττού, πρέπει να είναι οι φυσικοί έξοδοι της πόλης στο βουνό και στη θάλασσα με ελεύθερη πρόσβαση. Όμως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να παραδώσει σε κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και της «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» όλα τα «φιλέτα» και τους ζωτικούς δημόσιους χώρους της περιοχής. Την παραλία, τα Αστέρια, τις Μαρίνες, το Γκόλφ και την υπόλοιπη δημόσια και δημοτική περιουσία της Γλυφάδας. Να τα ξεπουλήσει μαζί με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε μεγάλα συμφέροντα. Στο στόχαστρο της και η καταστροφή του Υμηττού με την επέκταση του Σχεδίου πόλης και την κατασκευή τεράστιων αυτοκινητόδρομων. Σύμμαχος τους και η σημερινή Δημοτική Αρχή που ταυτόχρονα επιδιώκει ετσιθελικά τη νομιμοποίηση του παράνομου νεκροταφείου της.
Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτήν την πολιτική και σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τη δημόσια περιουσία ως αντικείμενο σκανδαλώδους εκμετάλλευσης, είτε για την κάλυψη ελλειμμάτων του δημοσίου είτε για οικονομική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα οι θέσεις μας είναι:


ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


Πρωτοστατούμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού πρασίνου και ο χώρος του Γκόλφ να αποτελέσει μέρος της ίδιας φυσικής ενότητας.
Το αποκαλούμενο καλύτερο ‘‘φιλέτο’’ της Μεσογείου, χαρίζεται από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση στους λεγόμενους «επενδυτές» για 100 – 200 εκ. ευρώ, δηλ. στο 1% της αντικειμενικής αξίας της έκτασης 6240 στρεμμάτων  που υπολογίζεται στα 18 – 20 δις. Το πενιχρό αυτό τίμημα θα πάει απευθείας στους δανειστές και αντιπροσωπεύει τόκους λίγων μόνο ημερών.
Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την δημιουργία μιας μικρής πόλης με πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, καζίνο και εμπορικά κέντρα, πράγμα που θα επιφέρει κλείσιμο εκατοντάδων μαγαζιών και χειροτέρευση της κρίσης της αγοράς κατοικίας στα νότια προάστια. Πιθανότατα το μόνο πράσινο θα αποτελέσουν οι ακάλυπτοι χώροι των οικοδομικών συγκροτημάτων που θα ανεγερθούν από τους κερδοσκόπους «επενδυτές».
Το πολύχρονο αίτημα για τη δημιουργία ενός πάρκου υψηλού πρασίνου, που θα αποτελούσε πνεύμονα οξυγόνου για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων αλλά και της ευρύτερης Αττικής, δίνεται βορά στους τοκογλύφους δανειστές μας και τσιμεντοποιείται κατά το χειρότερο τρόπο.
Η μελέτη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου έχει δείξει ότι η ανάπτυξη και συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου, είναι εφικτή οικονομικά με αυτοχρηματοδότησή του μέσα από την ήπια αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων και εγκαταστάσεων. 
Εμείς δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους πολίτες των γύρω δήμων αλλά και όλου του λεκανοπεδίου της Αθήνας, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο του χώρου, ελεύθερο για χρήση από τους πολίτες, με διατήρηση και βελτίωση των χώρων και εγκαταστάσεων για άθληση, πολιτισμό, έρευνα-τεχνολογία, εκθέσεις, κοινωφελείς υπηρεσίες κλπ.

ΥΜΗΤΤΟΣ

Υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα τη διατήρηση του δημόσιου, δασικού χαρακτήρα των 11.000 στρεμμάτων και γενικά ολόκληρου του ορεινού όγκου του Υμηττού.  Παλεύουμε μαζί με τους πολίτες  για τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
Η παραχώρηση χρήσης της έκτασης στο δήμο με τους ανάλογους πόρους, είναι πρωταρχικός μας στόχος. Είμαστε αντίθετοι με την οποιαδήποτε σκέψη οικοπεδοποίησης, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, ΚΥΤ και οποιαδήποτε άλλης δραστηριότητας που δεν συνάδει με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού. Συγκεκριμένα διεκδικούμε:
·      Την υπογραφή από την Κυβέρνηση της Απόφασης του 2001 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους που αναγνωρίζει όλον  τον Υμηττό ως Δημόσια Δασική έκταση.
·                     Την κήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό πάρκο.
·                     Την αναδάσωση των 11.000 στρ. με οργανωμένη δενδροφύτευση, και την μετέπειτα οργανωμένη συντήρηση και προστασία των δέντρων.
·                     Την απομάκρυνση των καταπατητών από τις δασικές εκτάσεις και την αποκατάσταση του φυσικού και Δασικού τοπίου.
·                     Την απομάκρυνση της Αεροπορικής Στρατιωτικής βάσης ΕΤΗΜ που βρίσκεται στο τέρμα της Τερψιθέας και την μετατροπή του χώρου σε δάσος.
·                     Την απομάκρυνση των Κέντρων Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ από τον Υμηττό στην Αργυρούπολη

και στην Τερψιθέα στο τέρμα της οδού Ανθέων.
·                     Τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων μπαζών και σκουπιδιών που βρίσκονται στο βουνό μέσα σε χαράδρες, ρέματα και δασικές εκτάσεις.
·                     Τη διάνοιξη ορεινών μονοπατιών, που θα διασύνδεουν τους πρόποδες με την κορυφή και την δυτική με την ανατολική πλευρά.
·                     Την τοποθέτηση δασοφυλάκων και δημιουργία Σύγχρονου Συστήματος Πυρασφάλειας.
·                     Την πλήρη απαγόρευση της Ελεύθερης Βοσκής, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία και απομάκρυνση όλων όσων διατηρούν μαντριά.
·                     Τη δημιουργία “Ζωντανού’’- υπαίθριου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αττικής γης και την ανάδειξη των μοναδικών και πανέμορφων σπηλαίων της Τερψιθέας.
·                     Τη δημιουργία δημοτικού φυτωρίου για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του δήμου.
·                     Την υιοθεσία τμημάτων από τους μαθητές των σχολείων και δημοτών  για την δημιουργία των μικρών δικών τους κήπων, με στόχο την εκπαίδευση και την οικολογική ευαισθητοποίησή τους.
·                     Βάζουμε τέλος στην παρανομία του σημερινού καταπατητή δημάρχου και δημιουργούμε νέο κοιμητήριο σε κατάλληλο χώρο στα όρια της πόλης μας ή στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους.
·                     Πρωτοστατούμε στο συντονισμό, στη Διαδημοτική συνεργασία και στον κοινό αγώνα με συλλογικότητες και φορείς πολιτών για την προστασία  του Υμηττού, καθώς και στην κοινή δράση με τους Δήμους που περιβάλλουν τον Υμηττό για μια ουσιαστική, αποτελεσματική και με διαφάνεια λειτουργία του ΣΠΑΥ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας οδεύει προς πώληση. Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μεγάλες business υπό την αιγίδα της εταιρείας «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο». Με υπουργικές αποφάσεις η παραλία Σαρωνικού θα μεταβιβαστεί στην εν λόγω εταιρεία ώστε να εκποιηθεί από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Δική μας αρχή είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές και το παραλιακό μέτωπο. Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να απολαμβάνει χωρίς αντίτιμο, κάτι το οποίο δικαιωματικά του ανήκει. Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για τις χρήσεις της δικής  μας περιουσίας.
·                     Διεκδικούμε αταλάντευτα την απόδοση της χρήσης της παραλίας στο δήμο Γλυφάδας. Αποτρέπουμε οποιοδήποτε σχέδιο ξεπουλήματος του παραλιακού μετώπου.
·                     Προχωράμε σε ριζική αναμόρφωση των ακτών και ολόκληρης της έκτασης, βάση μελέτης.  Δημιουργούμε ελεύθερη οργανωμένη δημοτική Πλαζ, πράσινους  χώρους περιπάτου με έντονη την παρουσία και του υγρού στοιχείου.
·                     Ελέγχουμε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν, απομακρύνουμε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές.
·                     Επιβάλλουμε  αρχιτεκτονικούς όρους για την κατασκευή περιορισμένου αριθμού καταστημάτων στην παραλιακή ζώνη.
·                     Δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές για Αθλητικές, Πολιτιστικές και Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σεβασμό στο περιβάλλον.

ΑΚΤΗ ΑΣΤΕΡΙΩΝ: ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΠΛΑΖ


Στοχεύουμε να αποδοθεί η έκταση στο δήμο μας και την εντάσσουμε στο συνολικό σχεδιασμό του Παραλιακού Μετώπου. Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τους αρχαιολογικούς χώρους.
       Απομακρύνουμε τις καγκελόφρακτες περιφράξεις του χώρου που εμποδίζουν και απαγορεύουν την ελεύθερη και Συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόσβαση στο χώρο όλων των πολιτών της Αττικής.
       Απομακρύνουμε όλες εκείνες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον Δασικό και Αρχαιολογικό  χαρακτήρα του χώρου των Αστεριών.  
      Αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Δημιουργούμε Θερινό Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

ΜΑΡΙΝΕΣ

Οι μαρίνες της Γλυφάδας είναι περιουσία της πόλης! Όχι στο ξεπούλημα τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
·      Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των τεσσάρων Μαρινών.
·                     Αυστηρές προδιαγραφές ελλιμενισμού, μόνιμες θέσεις, προτεραιότητα στους δημότες και τιμολογιακή πολιτική ελλιμενισμού ανάλογη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
·                     Δημιουργία παραδοσιακής ιχθυόσκαλας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ (ΓΚΟΛΦ)
ΕΝΑ AΛΣΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το δημοτικό άλσος που λειτουργεί σήμερα σαν γήπεδο γκολφ θα ανοίξει και θα λειτουργήσει παράλληλα ως πάρκο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού χωρίς να σταματήσει η σημερινή του λειτουργία.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2014