Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ

Η Αριστερά πρέπει να έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει με τις ιδέες της και το πρόγραμμά της. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει χρόνο, να έχει έδαφος μπροστά της για να "τρέξει" τη χώρα και να βάλει οριστικά ταφόπλακα στα οργανωμένα συμφέροντα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.



Η σημερινή κάλπη θυμίζει δημοψήφισμα, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Στον ελληνικό λαό τέθηκε εμφατικά το δίλημμα της διακυβέρνησης στη νέα περίοδο που άνοιξε μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Οι πολίτες σήμερα καλούνται να δώσουν όχι μόνο μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, αλλά και αλλαγής της χώρας, όλων όσοι την κρατούν καθηλωμένη, την οδήγησαν στη χρεοκοπία και προκάλεσαν τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει με εθνική και κοινωνική συνεννόηση να προστατεύσει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και να επανεκκινήσει την πραγματική οικονομία.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να προωθηθούν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Απαραίτητη πολιτική προϋπόθεση όμως είναι οι δυνάμεις της ολιγαρχίας να μην αποκτήσουν την εξουσία και τη δύναμη να προχωρήσουν στην αντιμεταρρύθμιση που υλοποιούσαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Σήμερα, η μάχη για την εξουσία στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λαϊκές δυνάμεις και στο καθεστώς της διαπλοκής και της χρεοκοπίας που θέλει να πάρει τη ρεβάνς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κυβερνητικό πρόγραμμα 130 σελίδων με συγκεκριμένες προτάσεις για τους νέους και τις νέες, τη μεσαία τάξη, τον κόσμο της εργασίας, τους μικρομεσαίους, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες: το παράλληλο πρόγραμμα, η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, το αναπτυξιακό σχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο του 2016, τα αντισταθμιστικά ισοδύναμα, η σύγχρονη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, η επαναφορά των αδίκως απολυμένων από τον δημόσιο τομέα (που ο Β. Μεϊμαράκης τους χαρακτήρισε "άχρηστους"...), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το σταμάτημα των ομαδικών απολύσεων, οι 100 δόσεις, τα μαγαζιά που θα έμεναν ανοιχτά 52 Κυριακές τον χρόνο, η ενίσχυση των ερευνητικών κέτρων και της δημόσιας παιδείας.
Όλα αυτά είναι το επίδικο των εκλογών. Απέναντι σ' αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται το πελατειακό σύστημα, η ευνοιοκρατία, οι επιχειρηματικές ελίτ, τα παγιωμένα συμφέροντα με την επιρροή στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ.
Μπροστά στο "σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας", ο ελληνικός λαός έχει μία επιλογή: να δώσει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή διακυβέρνησης και αλλαγής, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, τον πολιτικό φορέα που υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Η Αριστερά πρέπει να έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει με τις ιδέες της και το πρόγραμμά της. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει χρόνο, να έχει έδαφος μπροστά της για να "τρέξει" τη χώρα και να βάλει οριστικά ταφόπλακα στα οργανωμένα συμφέροντα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.