Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Το Τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας παρουσίασε σήμερα το Ημερολόγιο του Τμήματος για το 2008


Το ημερολόγιο του 2008 παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνασπισμού από τα μέλη του Τμήματος Πολιτισμού Αγγέλα Χρυσοβιτσάνου και Περικλή Αντωνίου. Στα περιεχόμενά του συγκαταλέγονται μεταφρασμένα όλα τα συνθήματα του Μάη του 68 που συνοδεύονται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Στην ύλη του επίσης περιλαμβάνονται όλα τα γεγονότα του 1968 που ήταν μια επαναστατημένη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν η χώρα μας στέναζε κάτω από τον ζυγό των συνταγματαρχών.

Είναι απλό, εύχρηστο και διακρίνεται για την καλαισθησία του.

Την γραφιστική επιμέλεια είχε η Βάσω Αβραμοπούλου με τους συνεργάτες της.

Στη δημιουργία του ημερολόγιου συμμετείχαν όλα τα μέλη του Τμήματος Πολιτισμού που ξεσκόνισαν τα αρχεία τους και ανέσυραν συνθήματα γεμάτα ποίηση, φωτογραφίες, αναμνήσεις και γεγονότα. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους όσους μας βοήθησαν.

Και βέβαια, όπως τονίζεται στο τέλος του βιβλίου, «...η έκδοση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν γυναίκες και άντρες, φοιτητές και φοιτήτριες, εργάτες και εργάτριες, οι πολίτες του annus mirabilis 1968 δεν είχαν πάρει τους δρόμους για να αμφισβητήσουν το παρόν και να ονειρευτούν το μέλλον...».

Κοστίζει 10 ευρώ.

Διατίθεται από τα γραφεία του Συνασπισμού Πλ. Ελευθερίας 1 Αθήνα, τηλ. 210 3378621.

Την ευθύνη της διανομής έχουν οι:

Έφη Εμμανουηλίδου τηλ. 6932922785
και Γιώργος Λουκίδης τηλ. 6974867621

politistiko@syn.gr

Κάποια από τα συνθήματα : «ο επαναστάτης είναι ο ακροβάτης του ονείρου», «το να σου λείπει η φαντασία είναι να μη σου λείπει η έλλειψή της», «γίνετε ρεαλιστές, απαιτείστε το αδύνατο», «πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγές ξανά στους δρόμους της φωτιάς», «απαγορεύεται να απαγορεύεις», «μην πάτε στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, μείνετε στη Σορβόννη», «Πατακός, Σαλαζάρ, Φράνκο, ντε Γκώλ»,«η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα, όσο λιγότερη έχεις τόσο πιο πολύ την απλώνεις», «ακόμα κι αν κόψουν όλα τα λουλούδια, η ‘Ανοιξη θα έρθει», «η ποίηση είναι στους δρόμους», «σου αγοράζουν την ευτυχία, κλέψτην», «όχι στα σύνορα», «κάτω η καταναλωτική κοινωνία του θεάματος».
Από τον πρόλογο του ημερολογίου : «...στις μέρες μας ακόμη, ο απόηχος του Μάη είναι αισθητός, ζωντανός και συχνά επίκαιρος. Και αν τα οδοφράγματα του Καρτιέ Λατέν δεν κατόρθωσαν να φέρουν την «φαντασία στην εξουσία» ωστόσο πέτυχαν να δείξουν στους πολλούς που διστάζουν ή σιωπούν ότι τίποτε και κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα υποταγμένος ή δεδομένος! Και αυτό δεν είναι αμελητέο. Είναι πολύ σημαντικό !».

Το Τμήμα Πολιτισμού