Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

"Αν με διαδεχθεί βουλευτής, θα φύγω και από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ"

Η πιο κάτω συνέντευξη δόθηκε απο τον σ. Αλαβάνο στον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο και δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ,2/12/2007.



«Μήνυμα» με πολλούς εσωκομματικούς αποδέκτες στέλνει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι σε περίπτωση ανάδειξης στην ηγεσία του κόμματος ενός εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τότε ο ίδιος δεν θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ως προς την επιλογή του στο πρόσωπο του 30χρονου κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου σε περίπτωση εκλογής του ο κ. Αλαβάνος θα παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σχετικά με την ανάδειξη του κ. Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΝ επισημαίνει με εύγλωττο τρόπο: «Η συνάντηση Αριστεράς και Νεολαίας είναι καλό να εκφρασθεί και στο ανοιχτό θέμα της ηγεσίας του Συνασπισμού».

Ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ανοίγει τα χαρτιά του, αν και δηλώνει ότι «δεν βλέπει την πολιτική ως χαρτοπαίγνιο». Στρέφεται κατά των στερεοτύπων στην πολιτική, απορρίπτει τα περί «δαχτυλιδιού διαδοχής», ενώ δηλώνει ότι στόχος των αιφνιδιαστικών κινήσεών του δεν είναι ο διεμβολισμός του ΠαΣοΚ, με το οποίο, όπως διευκρινίζει, «ενδεχόμενο γενικής συνεργασίας δεν υφίσταται».




- Είθισται οι αρχηγοί των κομμάτων να αμφισβητούνται από τους επίδοξους δελφίνους. Εσείς... «αμφισβητηθήκατε» μόνος σας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα διεκδικήσετε ξανά την προεδρία του ΣΥΝ. Το σκεφτήκατε καλά;

«Το να το σκεφτείς καλά είναι αυτονόητη προϋπόθεση. Το δύσκολο είναι να μπορείς να το βιώσεις βαθιά».

- Τελικά είστε πολιτικός του ρίσκου, κύριε Αλαβάνο. Δεν ερμηνεύεται αλλιώς η κίνησή σας...

«Αν εννοείτε ότι βλέπω την πολιτική σαν χαρτοπαίγνιο, όχι. Εξάλλου πάντα έχανα όταν έπαιζα ως φοιτητής. Αν όμως ως "ρίσκο" θεωρείτε κινήσεις έξω από τους κανόνες της συμβατικής πολιτικής - επιλογή άλλου... γηπέδου από αυτό που σε περιμένουν με την κοινωνία παρούσα, αμφισβήτηση των στερεοτύπων όπως ότι οι νέοι πρέπει να γίνουν γέροι για να μπουν στην πολιτική ή ότι στις εκλογές ο καπετάνιος πρέπει πρώτος να βγει ασφαλής στη στεριά ή ότι ο ηγέτης πρέπει να φεύγει μόνο διωγμένος, να αφήνει πίσω του κομμάτια και θρύψαλα ή να φεύγει εφόσον έχει ως μόνιμη κατοικία την εντατική του Ωνασείου -, τότε ναι, αξίζει η διακινδύνευση. Και πιστεύω ότι αυτό έχει κάνει καλό στον Συνασπισμό. Και ότι αποτελεί πια σταθερό στοιχείο της εναλλακτικότητας και της ριζοσπαστικότητάς του».

- Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την αιφνιδιαστική - και ομολογουμένως θαρραλέα - απόφαση;

«Μην ψάχνετε για σχεδιασμούς ή κόλπα. Δεν είμαστε μόνο πολιτικοί και δεν είμαστε παντοδύναμοι. Ετσι τουλάχιστον αισθάνομαι εγώ. Είναι μια επιλογή που έγινε σε ένα εξωπολιτικό πλαίσιο. Γνωρίζω όμως ότι έχει αναγκαστικά πολιτικές επιδράσεις».

- Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τόσο οι προσωπικοί λόγοι που επικαλεστήκατε όσο κυρίως οι πολιτικοί. Μήπως έτσι προκαταλαμβάνετε τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της τολμηρής ανανέωσης που τόσο επιθυμείτε;

«Οχι έτσι που το λέτε. Το θέμα είναι κάθε εξωγενής δυσκολία, κάθε απροσδόκητο γεγονός που εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιεί, να το προσεγγίζεις έτσι που να κάνεις με τόλμη βήματα μπροστά. Με αυτή την έννοια, ναι, το πρόβλημα προέδρου του Συνασπισμού που προέκυψε μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο για την ανανέωση στην ηγετική σύνθεση στο κόμμα μας. Μερικές φορές έχω δεχθεί φιλικές κριτικές ότι υπερβάλλω στο ζήτημα ανάδειξης νέων, σνομπάρω τους παλιούς, στους οποίους εξάλλου ανήκω και εγώ. Πιστεύω στη συνύπαρξη της καινοτομίας με τη σοφία. Θεωρώ όμως ότι το πρωτεύον στοιχείο για την κατάκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου από τη ριζοσπαστική Αριστερά είναι η συνάντησή της με τη νέα γενιά, που απαιτεί μια σειρά αλλαγές σε βάθος. Δεν είναι εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Δείτε με τις εκλογές. Πήγαμε καλά. Εχουμε εξαιρετική κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν έχουμε όμως κανέναν νέο. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

- Πάντως εκεί όπου είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε ότι ο ΣΥΝ πορεύεται χωρίς τις γνωστές εσωτερικές έριδες, τώρα φαίνεται να πυροδοτήσατε μια διαδικασία, η οποία κινδυνεύει να ενεργοποιήσει εσωστρεφή αντανακλαστικά και μάλιστα με άγνωστη κατάληξη. Δεν το φοβάστε αυτό;

«Αν η ηρεμία θέλει ως τίμημα τη στασιμότητα, τότε δεν αξίζει, τουλάχιστον για την Αριστερά. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Δεν φοβάμαι καθόλου, μα καθόλου. Εχω πλήρη εμπιστοσύνη όχι μόνο στα μέλη του κόμματος αλλά και στους συντρόφους μου στην ηγεσία. Εχουμε κατακτήσει μία κουλτούρα ειλικρίνειας, συνύπαρξης με τις διαφορετικές απόψεις μας, αλληλεγγύης. Αυτά τα τρία χρόνια στην ηγεσία έχω μάθει ότι απολύτως τίποτε σημαντικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν συναντήσει διαφορετικές απόψεις, ενστάσεις, εναντιώσεις, δυσκολίες, ενδεχόμενο αποτυχίας, "άγνωστη κατάληξη", όπως εύστοχα είπατε. Αν πρόκειται να καρποφορήσει μια μεγάλη στροφή, πρέπει να αναμετρηθεί με τους πόνους της γέννησής της».

- Δεν φοβάστε μήπως βρεθείτε απέναντι σε ένα μεγάλο τμήμα που θεωρεί βεβιασμένη την κίνησή σας και αντιδρά σε τυχόν πρόθεσή σας να παραδώσετε το δαχτυλίδι της διαδοχής;

«Είναι βαρετή πια η ιστορία με το "δαχτυλίδι". Προέκυψε ως όρος από τη διαδοχή στο ΠαΣοΚ πριν από μερικά χρόνια, όπου ο Κ. Σημίτης δεν έδωσε κανένα δαχτυλίδι στον Γ. Παπανδρέου, στην πραγματικότητα του πέταξε ένα σωσίβιο μπας και μείνει στην επιφάνεια το κυβερνητικό ΠαΣοΚ. Αυτοί τότε ήταν σε κρίση, εμείς τώρα είμαστε σε άνοδο. Και να ίσχυε όμως ο μύθος του δακτυλιδιού, δεν θα ίσχυε για μας, όταν έχουμε συγκροτημένες διαδικασίες, όπου τα μέλη μας αποφασίζουν δημοκρατικά και με βάση το καταστατικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι όσοι βρισκόμαστε σε ηγετικές θέσεις όχι μόνο έχουμε δικαίωμα αλλά και συντροφική υποχρέωση να διατυπώνουμε την άποψή μας με ευθύνη, όταν μπροστά μας είναι σταυροδρόμια».

- Να αναμένουμε αυτό που εικάζεται από τους περισσοτέρους, ότι δηλαδή έχετε ήδη προκρίνει τη λύση του κ. Αλ. Τσίπρα; Δεν σας προβληματίζουν τυχόν αντιδράσεις από το εσωκομματικό «κατεστημένο»;

«Θα ήταν ανοησία να θεωρώ τους συντρόφους της γενιάς μου "κατεστημένο" και να μη βάζω εκεί πρώτο τον εαυτό μου. Εχω διατελέσει πάνω από δύο δεκαετίες ευρωβουλευτής, μία τετραετία βουλευτής, μία τριετία πρόεδρος κόμματος. Μπήκα για τα καλά στο "κατεστημένο" από πιτσιρικάς. Νιώθω τυχερός που όταν εκλέχτηκα πρόεδρος βρήκα τόση εμπειρία και τόση γνώση στους συντρόφους της γενιάς μας στην ηγεσία. Πιστεύω ότι η γενιά του Πολυτεχνείου και οι γενιές λίγο πριν και λίγο μετά έχουμε να δώσουμε πολλά ακόμη στη ριζοσπαστική Αριστερά και ειδικά στον Συνασπισμό. Μπροστά μας όμως τώρα, αυτές τις ημέρες, βρίσκεται μια μεγάλη πρόκληση. Να κάνουμε άλλο ένα γενναίο βήμα ώστε οι αξίες που κουβαλάμε να μην ακολουθήσουν μόνο εμάς αλλά να καρποφορήσουν μέσα στις νέες και στους νέους, που δεν θα είναι γενιά του καναπέ, αλλά γενιά της εξέγερσης».

- Πάντως όλοι θεωρούν ότι «πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης»...

«Τόσο το κόμμα μου όσο ευρύτερα και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν συγκρουσθεί με τα πολιτικά στερεότυπα, έχουν ανοίξει δρόμους, προχωρούν σε καινοτομίες που οι άλλοι καθυστερημένα και επιφανειακά επιχειρούν να μιμηθούν, έχουν θέσει στο επίκεντρο της δράσης τους τη νέα γενιά με το κοινωνικό φόρουμ, με τις δημοτικές εκλογές, με το άρθρο 16. Αυτή η συνάντηση Αριστεράς και Νεολαίας είναι καλό, κατά τη γνώμη μου, να εκφρασθεί και σήμερα στο ανοικτό θέμα της ηγεσίας του Συνασπισμού. Είμαι πεισμένος ότι θα το χαιρετίσει με χαρά, προσμονή και ελπίδα η κοινωνία».

- Τι σηματοδοτεί η επιθυμία σας να παραμείνετε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι θεωρούν ότι επιχειρείτε να δώσετε μια νέα διάσταση στο εγχείρημα αυτό, καθιστώντας τον ευρύτερο «συνασπισμό» με στόχο να ανοίξει τις πόρτες και σε άλλους χώρους, όπως σε ένα τμήμα του λεγόμενου «σοσιαλιστικού ΠαΣοΚ» - ενδεχομένως. Σκοπεύετε να διεμβολίσετε το ΠαΣοΚ, κύριε Αλαβάνο;

«Ο νέος πρόεδρος θα έχει αυτός τον πρώτο ρόλο στις εκλογές που θα έρθουν, στην προετοιμασία τους που πρέπει να αρχίσει από τώρα, στη δημόσια παρουσία αμέσως μετά την εκλογή του. Σε περίπτωση βέβαια που ο νέος πρόεδρος τυγχάνει και βουλευτής, είναι αυτονόητο ότι θα αναλάβει αμέσως και την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οσο, λοιπόν, για βδομάδες ή για κάπως περισσότερο, βρίσκομαι στη θέση του προέδρου της ΚΟ, θα συνεχίσουμε τη φιλόδοξη προσπάθειά μας. Κατά τα λοιπά δεν θέλουμε να διεμβολίσουμε κανέναν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό, δυναμικό, κινηματικό, πλατύ μέτωπο δυνάμεων με πρόγραμμα, συνοχή και έμπνευση που θα βγάλει τις πολιτικές εξελίξεις έξω από τα όρια που θέτουν οι δύο πόλοι του δικομματισμού, ΝΔ και ΠαΣοΚ, με τον ανταγωνισμό τους».

- Συζητώντας πάντως με κάποιους βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν σας κρύβω ότι αποτιμούσαν την κίνησή σας ως ευφυή και ασυνήθιστα προωθημένη, δίχως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να «συμπαρασύρει» το πολιτικό σύστημα εν γένει, με τις γνωστές αγκυλώσεις του. Το βλέπετε εφικτό αυτό;

«Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, είναι όμως υπερβολικά. Στόχοι μας δεν είναι να έχουμε μια μικρή γωνιά στον κήπο για να παίζουμε με τα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες μας. Αυτό το έχει αποδεχθεί το σύστημα για την Αριστερά, της το παραχωρεί με ευχαρίστηση και αισθάνεται πλήρη ασφάλεια. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να ανησυχεί σοβαρά με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι γιατί σκεφτήκαμε, εγκαταλείψαμε αυτό το καθηλωτικό πρότυπο για την Αριστερά και είπαμε ότι θα μπούμε και θα προκαλέσουμε μεγάλες αναμετρήσεις σε θέματα σοβαρά για την ελληνική κοινωνία. Δεν θέλουμε να μένουμε στη γωνιά μας, η οποία άλλοτε μπορεί να μικραίνει και άλλοτε να μεγαλώνει λίγο. Θέλουμε να γεμίσουμε όλο τον κήπο με κόκκινα λουλούδια».

- Εχετε αναφέρει ο ίδιος - και το διαπιστώνουν και άλλοι - ότι με την κατάσταση που επικρατεί στο ΠαΣοΚ επιχειρείτε να προβάλλετε ως αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Μήπως οι αποφάσεις σας εντάσσονται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό;

«Οχι. Διεκδικούμε όμως να δώσουμε τον τόνο στην αντιπολίτευση με κατεύθυνση τη ΝΔ. Ξέρουμε τα πραγματικά μας μεγέθη, δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Ξέρουμε όμως ότι έχουμε χαρακτηριστικά που μας δίνουν αφάνταστες δυνατότητες. Σε σχέση με το ΠαΣοΚ είμαστε μια δύναμη αντισυστημική και εναλλακτική. Σε σχέση με το ΚΚΕ είμαστε μια δύναμη που δεν διαιρεί, είμαστε ενωτικοί, βιότοπός μας είναι τα μεγάλα, πολύμορφα, πολύχρωμα κινήματα της ελληνικής κοινωνίας».

- Πολλοί θεωρούν ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών περνάει μέσα από τις συμπληγάδες του Ασφαλιστικού, ειδικά αν σημειωθούν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυβέρνηση 112 βουλευτών! Οι υπόλοιποι 40 είναι από το "δώρο" που της έδωσε ο εκλογικός νόμος του ΠαΣοΚ. Πλησιάζουμε σε μια στιγμή της αναμέτρησης. Η 12η Δεκεμβρίου, με την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μπορεί να γίνει ημέρα-σταθμός. Οπως είχε γίνει και με το νομοσχέδιο Γιαννίτση, πάλι για το Ασφαλιστικό. Μπορεί η Αθήνα και οι άλλες πόλεις να μετατραπούν σε ποτάμια διαδηλωτών, αφού η ανησυχία πια για σοβαρή επιδείνωση των όρων ασφάλισης έχει περάσει από το κατώφλι σε κάθε σπίτι, και συζητιέται στο τραπέζι κάθε οικογένειας».

- Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει αποκλεισμό των συνασπισμών κομμάτων από την πριμοδότηση των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα. Πιστεύετε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής φοβάται πραγματικά τυχόν συνεργασία ΠαΣοΚ - ΣΥΡΙΖΑ;

«Εκλογικές συνεργασίες γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών σε βάθος. Γι' αυτό και ενδεχόμενο γενικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ δεν υφίσταται. Βέβαια νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός σήμερα φοβάται για τα πάντα: την κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης, την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, την αποτυχία του προϋπολογισμού του, την άνοδο της Αριστεράς. Το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να είναι σαν σπίτι με φαντάσματα. Αυτές τις ημέρες πάντως νομίζω ότι αυτό που κατ' εξοχήν τρομάζει τον Πρωθυπουργό είναι η 12η Δεκεμβρίου».

- Μετά την επανεκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠαΣοΚ εκτιμάτε ότι ενισχύεται το ενδεχόμενο συνεργασίας σας μαζί του;

«Αλλο οι προσωπικές σχέσεις και άλλο οι πολιτικές. Σας μίλησα πριν για την ευρύτερη συνεργασία. Εμείς πάντως θα παραμείνουμε ο χώρος που αδιάκοπα θα παράγει προτάσεις για κοινές δράσεις σε σημείο τέτοιο που θα μπορούσαν να φράξουν την επιθετική πολιτική της ΝΔ. Πρότεινα κοινή δράση για το άρθρο 16, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αποθεματικά. Δεν πήραμε απάντηση. Θα επιμείνουμε όμως».