Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την συμπλήρωση 43 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την συμπλήρωση 43 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα τρία χρόνια μετά, η αντιδικτατορική πάλη, μάς υπενθυμίζει πως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή κατακτιέται με αγώνες και θυσία. Το Νοέμβρη του ‘73 η νεολαία και ο ελληνικός λαός πάλεψαν με σθένος και αυταπάρνηση απέναντι στην τυραννία της Χούντας βροντοφωνάζοντας, Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, και απέδειξαν πως οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι εκείνοι που δεν δίνονται ποτέ.

Σήμερα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στον αγώνα για Δημοκρατία, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ. Στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, ο ελληνικός λαός παλεύει, μέσα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ενάντια στην εργασιακή απορρύθμιση. Παλεύει για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων του σε μια σειρά από τομείς. Οι δυνάμεις του παλιού, το σύστημα της διαπλοκής και ο κόσμος των πλουσίων, από τον ΣΕΒ μέχρι τα Media, προσπαθούν διαρκώς να θέσουν εμπόδια στη βελτίωση της καθημερινότητας του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Αυτοί που για δεκαετίες λεηλάτησαν την ελληνική κοινωνία, επενδύοντας στη φτώχεια, το ρατσισμό, την ανεργία, απαξιώνοντας παράλληλα κάθε δημόσιο αγαθό, καταλαβαίνουν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες. Γι’ αυτό το λόγο, στοχεύουν στην αριστερή παρένθεση με τις πλάτες των πιο χυδαίων νεοφιλελεύθερων εκφραστών της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είναι δεδομένο πως η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί τροχοπέδη στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων.
Για εμάς, έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια, σημαίνει σταθερές θέσεις εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, προστασία των αδυνάτων και αναδιανομή πλούτου και ισχύος από την αστική τάξη προς τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας. Στην Ελλάδα, την χώρα που ο λαός της στάθηκε όσο κανένας άλλος στο πλάι των προσφύγων, ο φασισμός προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι και το ρατσιστικό μίσος συνεχίζει να βρίσκει έδαφος, πατώντας πάνω στον φόβο για το διαφορετικό. Να σταθούμε εμπόδιο σε κάθε Χρυσαυγίτη που στοχοποιεί τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος και θρησκείας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας στον σκοταδισμό της ακροδεξιάς και του ρατσιστικού μίσους.
Σε μια εποχή πολέμων και ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, σε μια εποχή που η ίδια η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή σημασία για τους κυρίαρχους αυτού του κόσμου, είναι χρέος των λαών να αντισταθούν απέναντι στο σκοτάδι και στον πόλεμο. Οι Λαοί να εμπνευστούν από τους Κούρδους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον ISIS, να εμπνευστούν από τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Τουρκίας που παλεύουν ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν, να εμπνευστούν από τον παλαιστινιακό λαό και τη μάχη του ενάντια στους εποικισμούς και τον αποκλεισμό.
Να αμφισβητήσουμε λοιπόν αυτόν τον κόσμο που δεν μας χωράει. Να αμφισβητήσουμε την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, των κλειστών συνόρων και των εθνικισμών, των αυταρχικών πρακτικών και της λιτότητας. Να παλέψουμε για ζωή, δουλειά και μέλλον με αξιοπρέπεια. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους και της νέες, τους εργαζόμενους/ες, τους φοιτητές/τριες, τους μαθητές/τριες να συνταχθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να δυναμώσουμε την φωνή μας και τις διεκδικήσεις μας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανοί όσο ο ελληνικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για έναν κόσμο δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Μνήμη σημαίνει αντίσταση.
Όλοι και όλες στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.
Το Κεντρικού Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
13/11/2016