Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Aνακοίνωση των Ο.Μ. Ελληνικού & Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ

Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και στα όρια της νομιμότητας η απαγόρευση της εκδήλωσης για τις «κάμερες στα σχολεία»


Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και στα όρια της νομιμότητας θεωρούν οι Οργανώσεις Μελών Ελληνικού & Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ την απαγόρευση από τη δημοτική αρχή της εκδήλωσης για τις «κάμερες στα σχολεία», που είχε προαναγγείλει η παράταξη του Χρήστου Κορτζίδη.
Οι δύο οργανώσεις θεωρούν ότι ο νομοθέτης παραχωρεί αρμοδιότητα διάθεσης των σχολικών χώρων στους Δήμους «προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις ανάγκες και τις δράσεις των τοπικών κοινωνιών και όχι για να αποκλεισθεί η διαφορετική άποψη και να φαλκιδευτεί η κοινωνικοπολιτική δράση».
«Η αναχρονιστική και σκοταδιστική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε τα σχολεία της πόλης να γίνουν πεδία πολιτικής προπαγάνδας» είναι υποκριτική, καθώς μόλις πριν λίγους μήνες ο ίδιος ο δήμαρχος περιέφερε σε σχολεία του Δήμου μας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, και μάλιστα σε ώρες σχολικού προγράμματος», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δυο Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τη συντεταγμένη πολιτεία να πράξει τα δέοντα, τη σχολική κοινότητα να αντιδράσει δυναμικά, τις οργανώσεις των κομμάτων του Δήμου (και ιδιαίτερα τη ΝΔ & το ΠΑΣΟΚ) να καταδικάσουν και να απομονώσουν τέτοιες ενέργειες και τους πολίτες υπερασπιστούν τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματά τους, την κοινωνική συνοχή των κατοίκων και να μη συμμετέχουν στην καλλιέργεια των λογικών του μίσους.

Ακολουθεί ολόκληρη τη ανακοίνωση των Ο.Μ. Ελληνικού & Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ:


Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και στα όρια της νομιμότητας η απαγόρευση της εκδήλωσης για τις «κάμερες στα σχολεία»
Η απαγόρευση στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να διοργανώσει εκδήλωση σε σχολείο της πόλης μας, μέρα και ώρα που δεν υπήρχε εκπαιδευτική δραστηριότητα, εκτός από πρωτοφανής είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και στα όρια της νομιμότητας.
Η εκδήλωση είχε ως αντικείμενο πολιτικές που εδώ και καιρό συζητάει και επιδιώκει να εφαρμόσει ο δήμαρχος της πόλης, επομένως ήταν λογικό να γίνει σε χώρο όπου η δημοτική αρχή επιδιώκει να εφαρμόσει τις πολιτικές της και οι υποδείξεις για άλλους χώρους είναι εκ του πονηρού.
Η εκδήλωση με θέμα «Κάμερες στα σχολεία: παιδαγωγική και νομική προσέγγιση» θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς εισηγητές ήταν επιστήμονες, δύο από την εκπαιδευτική κοινότητα και μία νομικός.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την παραχώρηση σχολικών χώρων (Ν3852/2010, άρθρο 94 δε συνδυασμό με το άρθρο 75 του ΚΔΚ τομέας ε΄) στις αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «η αρμοδιότητα διάθεσης σχολικών χώρων για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη σχολική επιτροπή».
Ο νομοθέτης παραχωρεί αυτή τη δυνατότητα στους Δήμους προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις ανάγκες (όπως το άνοιγμα των προαυλίων) και τις δράσεις των τοπικών κοινωνιών και όχι για να αποκλεισθεί η διαφορετική άποψη και να φαλκιδευτεί η κοινωνικοπολιτική δράση.
Η αναχρονιστική και σκοταδιστική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε τα σχολεία της πόλης να γίνουν πεδία πολιτικής προπαγάνδας» δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να πιστέψει κανείς ότι η πλειοψηφία της Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας λειτούργησε ανεξάρτητα από τις βουλές του δημάρχου.
Πρόκειται για μια ανακοίνωση υποκριτική καθώς μόλις πριν λίγους μήνες η ίδια η δημοτική αρχή περιέφερε σε σχολεία του Δήμου μας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας και φωτογραφιζόταν με μαθητές, και μάλιστα σε ώρες σχολικού προγράμματος.
Με την ίδια αήθη ανακοίνωση, που είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η δημοτική αρχή (ενεργώντας ως χωροφύλακας άλλων εποχών) υποδεικνύει σε εκπαιδευτικό  «να περιοριστεί στα παιδαγωγικά της καθήκοντα», θεωρώντας προφανώς ότι δικαιούται να ορίζει και να περιορίζει ατομικές ελευθερίες συμπολιτών μας.
Οι Οργανώσεις Μελών Ελληνικού & Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρούμε ότι η απαγόρευση και η στόχευση της ελευθερίας της έκφρασης (αυταρχισμός), η στοχοποίηση της δασκάλας εδώ, αλλά και άλλων πολιτών σε άλλες περιπτώσεις, επειδή είναι μέλη ή κινούνται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους πέραν αυτού της δημοτικής αρχής (συλλογική ευθύνη), η ενεργοποίηση ενστίκτων μίσους (θα μιλήσει στους γονείς για τη δασκάλα κλπ)... Όλα αυτά συνιστούν την ουσία του φασισμού και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η πόλη μας νησίδα φασισμού σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας.

Καλούμε τη συντεταγμένη πολιτεία (Κεντρικό κράτος, δικαιοσύνη, αυτοδιοίκηση) με όλα τα αρμόδια όργανα και τους θεσμούς της να πάρει τα μέτρα της να προβεί στις δέουσες ενέργειες.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες τις βαθμίδες της, τους συλλόγους γονέων και τους φορείς της πόλης μας να αντιδράσουν δυναμικά.
Καλούμε τις Οργανώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου του Δήμου μας -και ιδιαίτερα τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ (της οποίας στελέχη συμμετέχουν στη διοίκηση του Δήμου) και του ΠΑΣΟΚ (του οποίου μέλος φαίνεται να είναι ο κ. Κωνσταντάτος, με τη συμμετοχή του στην πρόσφατη Ολομέλεια της Τοπικής του)- να πάρουν θέση, να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν τους φορείς τέτοιων επικίνδυνων πρακτικών.
Καλούμε τους πολίτες του Δήμου μας να βρίσκονται σε εγρήγορση έτοιμοι να υπερασπιστούν τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματά τους, να υπερασπιστούν την κοινωνική συνοχή των κατοίκων του Δήμου μας και να μη συμμετέχουν στην καλλιέργεια των λογικών του μίσους.

Ελληνικό-Αργυρούπολη 27.11.2016
Οργάνωση Μελών Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ
Οργάνωση Μελών Ελληνικού του ΣΥΡΙΖΑ