Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς παράλογα μέτρα και υποχωρήσεις σε θέματα αρχών - Σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος

Αλ. Τσίπρας: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις (Video)

Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι κοινή διαπίστωση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί. Έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα είτε αφορούν τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είμαστε κοντά στη συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές «αν υπάρχει η θέληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015». «Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» υπογράμμισε.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά από μια οκταετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις των Γ Ντάισελμπλουμ, του Τ. Ρέγκλινγκ, του Μ. Ντράγκι και Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τις οποίες τονίζουν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία, επισήμανε.
Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων.
Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε επίσης υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπερίσχυσης των Κλαδικών Συμβάσεων.
Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη", είναι "γινόμαστε Μπανανία"».
Με την ομιλία του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους σκληρούς των δανειστών «κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» υπογράμμισε, προσθέτοντας «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας». «Γι' αυτό αδιαφορούν για το τι διακυβεβεύεται στην διαπραγμάτευση, εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα «4ο Μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, «προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας».
«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, να το 4ο Μνημόνιο. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Έτσι θα κλείσει και η "αριστερή παρένθεση". Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.
Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λοζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.
Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα απο την κρίση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε ότι ταυτόχρονα η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε και ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.
Επισήμανε ότι η ίδια επίσκεψη έστειλε, ακόμα το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014.