Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ρ. Σβίγκου: Οι δηλώσεις Σόιμπλε προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη | ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

"Η Ελλάδα ζει πάνω απ' τις δυνατότητες της" είπε το πραγματικό αφεντικό των δεξιών κομμάτων της Ευρώπης κ. Σόιμπλε. 

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ρ. Σβίγκου: Οι δηλώσεις Σόιμπλε προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη | ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

Υπάρχει αμφισβήτηση του γερμανικού δόγματος λιτότητας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται γύρω από την ιδέα της αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη, προς πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. 

Σημεία παρέμβασης  της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM (Ν.ΓΙΩΤΗΣ-Φ.ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ)
Για τις δηλώσεις Σόιμπλε και τις χτεσινές προτάσεις της Κομισιόν

  
Τέτοιες δηλώσεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει υποστεί πολλές  ανακατατάξεις στο εσωτερικό της, εξαιτίας της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Βλέπουμε ότι οι δυνάμεις που εμμένουν σ’  αυτήν σταδιακά απομονώνονται και είναι θετικά έστω και τα δειλά βήματα που προσπαθεί να κάνει η Κομισιόν –αναφέρομαι στις χθεσινές προτάσεις της προς τις χώρες και τις συστάσεις της- σύμφωνα με τις οποίες μία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για το 2017 και το 2018 στην ευρωζώνη κρίνεται ως ακατάλληλη… Ενισχύονται, έτσι, έστω και δειλά, οι πολιτικές ανάπτυξης και ανοίγεται έτσι ένα παράθυρο χαλάρωσης της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για μια Ευρώπη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συντριβεί από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Όπως επίσης είναι θετικές και οι χθεσινές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά θετικός, όχι μόνο για το χρέος αλλά και για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπάρχει αμφισβήτηση του γερμανικού δόγματος λιτότητας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται γύρω από την ιδέα της αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη, προς πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. 

Για τη στάση της ΝΔ

Είναι πολύ θετική η μεταστροφή της Ν.Δ σχετικά με το χρέος. Άκουσα και το πρωί τη δήλωση της κας Μπακογιάννη σχετικά με τη δήλωση του Σόιμπλε, όπου η ίδια αναφέρεται στην εθνική υπόθεση της ρύθμισης για το χρέος. Θυμόμαστε λίγους μήνες πριν τη ΝΔ να μιλά για βιώσιμο χρέος και για απουσία αναγκαιότητας ρύθμισής του, όπως και ότι υπονόμευε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της μάχης που έδινε και εξακολουθεί να δίνει για να ρυθμιστεί. 

Θα δούμε αν θα έχει διάρκεια αυτή η μεταστροφή. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. είναι εγκλωβισμένη στρατηγικά. Γιατί από τη μία πλευρά αναγκάζεται να αποδεχθεί την εθνική αναγκαιότητα και της διαπραγμάτευσης και της στήριξης των ελληνικών θέσεων για το χρέος, έστω και με μισόλογα, έστω και με δυσθυμία. Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζει να επενδύει στην καταστροφολογία. Είδαμε και τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη σε ραδιόφωνο της Αμερικής, όπου αναμάσησε την ήδη γνωστή φρασεολογία της Ν.Δ. Ρητορική καταστροφολογίας με  επιθυμία για πάση θυσία επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία.

Για την επίσκεψη Ομπάμα

Ιστορικό γεγονός η επίσκεψη. Κι αυτό δεν είναι απλώς άποψη της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταγεγραμμένο και στον διεθνή Τύπο και στον τρόπο που αυτός εξέλαβε την επίσκεψη. Συντελεί σίγουρα στη διαμόρφωση ακόμη πιο ευνοϊκών συσχετισμών για την επικράτηση των ελληνικών θέσεων, τόσο στο ζήτημα του χρέους και της διαπραγμάτευσης, όσο και στο προσφυγικό. Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και της σημασίας που της αποδίδεται πλέον για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια ευρύτερη περιοχή. 
Είναι πολύ σημαντικό ότι επέλεξε την Ελλάδα ως προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του, πριν από τη Γερμανία, ως τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, για να κάνει την χθεσινή του ομιλία. Θέλοντας σίγουρα να αφήσει μια παρακαταθήκη της Προεδρίας του, αλλά κατανοούμε παράλληλα, πολιτικά ότι ο Ομπάμα θα παίξει και το επόμενο διάστημα ένα σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και δεν θέλει να παραμείνει απλώς ένας πρώην Πρόεδρος για τις ΗΠΑ. Αυτό νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό και για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα μετά την εκλογή Τραμπ στην Προεδρία.


Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η επέτειος του Πολυτεχνείου συνιστά ένα διαρκές προσκλητήριο αγώνα και αντίστασης. Η  κυρίαρχη αφήγηση σήμερα τείνει να ξεχνάει ότι υπήρξαν και νεκροί και φυλακισθέντες και εξόριστοι για χρόνια, χιλιάδες αγωνιστές οι οποίοι με κόστος της ζωής τους αγωνίστηκαν για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να επωφεληθούν από τα αγαθά της δημοκρατίας. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να τους τιμήσουμε είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας, για την προστασία των δικαιωμάτων της νέας γενιάς που μεταναστεύει στο εξωτερικό, που κάνει δουλειές του ποδαριού ανασφάλιστες και κακοπληρωμένες. Δίνοντας καθημερινούς αγώνες μπορούμε να τιμήσουμε και τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, αλλά και να κρατήσουμε ζωντανό το νόημα της εξέγερσής του.

Πρέπει να βλέπουμε στο σήμερα πώς η δημοκρατία θα θωρακιστεί περισσότερο, πώς θα καταπολεμηθούν οι εχθροί της δημοκρατίας, που είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός, και πώς θα προστατεύσουμε και θα διευρύνουμε τα δικαιώματα σε μια Ευρώπη όπου πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα βλέπουμε να απειλούνται.