Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Αλ.Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία θα φτάσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα - Θετικό ορόσημο η συμφωνία



Αλ.Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία θα φτάσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα - Θετικό ορόσημο η συμφωνία (Video)http://www.avgi.gr

«Η περίοδος που κυβερνήσατε και η περίοδος που κυβερνάμε θα κριθεί κυρίως από το κοινωνικό πεδίο: Πόση ανεργία δημιουργήσατε εσείς και πόσες θέσεις εργασίες εμείς. Πόσες κοινωνικές πληγές ανοίξατε και πόσες θα κλείσουμε εμείς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ για την έρευνα, επισήμανε πως «αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα κατά 16%».
"Εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχετε προσανατολισμό και καθοδηγείστε από την ατζέντα Γεωργιάδη" τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ

Με ατζέντα Γεωργιάδη – ΛΑΟΣ κινείται η ΝΔ και δημιουργεί τεχνητές εντάσεις στην κοινωνία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι. Αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα ναι. Αντιπολίτευση απέναντι στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, αντιπολίτευση απέναντι στην πατρίδα όχι. Και αν έχετε επιλέξει να το κάνετε δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν θα σας επιτρέψουμε τα βάλετε τρικλοποδιά στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Η ιστορία θα μας δικαιώσει παρά το κόστος και παρά το ότι παλεύουμε μόνοι μας. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχετε προσανατολισμό και καθοδηγείστε από την ατζέντα Γεωργιάδη. Είναι μία ατζέντα εξαιρετικά αποτελεσματική για τον ΛΑΟΣ, αλλά όχι για μία παράταξη όπως ήταν η ΝΔ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση που ασκεί. «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμα και την πολιτική σας. Ο λαός γνωρίζει ότι με το πρόγραμμα και τις θέσεις σας δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν πέρα από τον σκληρό πυρήνα του κόμματός σας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «σας ξέρει καλά ο λαός. Σας ξέρει και σας έχει δοκιμάσει, άρα το να προσποιείστε το καινούργιο δεν γίνεται. Το μόνο που σας έχει μείνει είναι να επενδύετε στην τεχνητή πόλωση στις επιθέσεις σε υπουργούς και στην δημιουργία τεχνητών εντάσεων». Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε την στάση της ΝΔ με τους συνδικαλιστές της για τα απορρίμματα, την πρόκληση συγκέντρωσης αστυνομικών «ευελπιστώντας να μετατραπεί μία περιοχή της Αθήνας σε πεδίο μάχης» και τις καταγγελίες για τον Πάνο Καμμένο «παίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη επειδή ο υπουργός Άμυνας παρότρυνε κάποιον να δώσει στη Δικαιοσύνη τα ονόματα εκείνων που εμπλέκονται στο μεγαλύτερο».
Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «έξοδο στις αγορές χωρίς βιασύνη και κυρίως όχι για επικοινωνιακούς λόγους».
«Η δική μας ανάλυση δεν εξαντλείται στην έξοδο στις αγορές. Θεωρούμε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης με την εργασία στο κέντρο της και όχι με στόχο την συντριβή της εργασίας», τόνισε και δήλωσε εμφατικά: «η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θάτσερ».
«Εμείς φέραμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο εντάσεως οικονομίας και υψηλού κόστους με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και όχι την μείωση του κόστους παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ορισμένους από τους «καρπούς» του προγράμματος: «Την περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας, την περίοδο Παπαδήμου 93.000 και την περίοδο Σαμαρά 293.000. την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ κερδήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας
Για πρώτη φορά έχουμε θετική συμβολή λόγω της αύξησης των μισθών.
Για πρώτη φορά το ισοζύγιο γέρνει υπέρ της πλήρους απασχόλησης. Η σχέση ελαστικής απασχόλησης – πλήρους απασχόλησης από 60% - 40% γίνεται 45% - 55%».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι έχουμε μία οικονομία που «γυρίζει σελίδα». «Είχε στηθεί μία φάμπρικα καταστροφολογίας με δυστοπίες και ψευδοπροφητείες. Τώρα όμως έχουμε μία κατά κοινή αποδοχή καλή συμφωνία άρα αυτό πους πρέπει να απολογηθεί είναι οι ψευδοπροφήτες για την στάση που τήρησε η ΝΔ καθ’ όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι εύκολο να πουλάς κινδυνολογία και φόβο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι «τα γεγονότα που μεσολάβησαν τους διαψεύσουν»:
-«τα ελληνικά ομόλογα είναι στα χαμηλότερη επίπεδα από το 2009 και το Χρηματιστήριο δείχνει ότι επανήλθε η σταθερότητα».
-«ο Moody’s που είναι ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την οικονομία. Η οικονομία διορθώνει τη θέση της και αρκετά σύντομα θα έχει επανέλθει από την στιγμή που απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της. οι θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας δεν απηχούν το επίπεδο των ομολόγων».
–«έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι δείκτες παραγωγής, απασχόλησης, κατανάλωσης και εργασίας έχουν θετικό πρόσημο».
Για την απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για την βιωσιμότητα του χρέους σε πλήρη αντίθεση με την άποψη Μητσοτάκη ότι τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα». Τα δεδομένα που προέκυψαν από το Eurogroup είναι
α) Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. «Έχουμε ένα ταβάνι ως προς τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους που δεν θα ξεπερνάμε ότι και αν συμβεί», σημείωσε.
β) έχουμε συμφωνήσει ως προς τα πλεονάσματα για το μεσοπρόθεσμο διάστημα 2% μετά το 2022. «Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το σύμφωνο σταθερότητας», τόνισε και πρόσθεσε «χρειάζεται θράσος από τη ΝΔ να μιλά για πλεονάσματα. Η ΝΔ είχε δεσμεύσει την χώρα σε πλεόνασμα 4% ως το 2030».
γ) η τελική ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων
δ) στα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης εντάσσεται και η ρήτρα ανάπτυξης που «ήταν διαρκές ελληνικό αίτημα και τώρα παρουσιάσθηκε ως η γαλλική συμβολή. Σύμφωνα με την ρήτρα αν έχουμε μικρή ανάπτυξη θα έχουμε μεγαλύτερη επιμήκυνση στην αποπληρωμή των τόκων».
«Έχουμε ένα κλειδωμένο αλγόριθμο για την μείωση του χρέους. Όποιος επιθυμεί μπορεί να μελετήσει τον αλγόριθμο και να υπολογίσει την μείωση. Οι επενδυτές χρήματος επιθυμούν να το κάνουν και γι’ αυτό πετούν στο καλάθι τω\ν αχρήστων την καταστροφολογία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε γιατί η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι η συμφωνία του 2012: «το 2012 είχε συμφωνηθεί πως αν υπάρξει ανάγκη θα άνοιγε η συζήτηση. Σήμερα δεν έχουμε υπόσχεση για συζήτηση αλλά συγκεκριμένο οδικό χάρτη με εφαρμογή του αλγόριθμου. Έχουμε ακόμη μία σαφή δέσμευση για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος όχι εν είδη ευχής αλλά με μέτρα όπως την δημιουργία αποθεματικού. Έχουμε και δεσμεύσεις για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας», τόνισε.
«Η εικόνα είναι η εικόνα που γυρίζει επιτέλους σελίδα. Κάνει βήματα προς τα μπροστά προς το μέλλον και όχι το παρελθόν», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε σύγκριση με το υποτιθέμενο success story της κυβέρνησης Σαμαρά
-Πλεονάσματα: «είχατε καταφέρει να πέσετε έξω από το στόχο 1,3% του ΑΕΠ και φέρατε πλεόνασμα 0,2%».
-Ανεργία: «παραλάβαμε ανεργία 27% με συνολική απώλεια πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας».
-Ρευστότητα: «παραδώσατε τα ταμεία άδεια στην προσπάθεια να ναρκοθετήσετε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης».
-«Είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα από το 2015 έως το 2018 που θα οδηγούσε σε απώλεια 20 δις ευρώ από την οικονομία».
«Όλοι γνώριζαν και κυρίως εκτός της χώρας οι επενδυτές χρήματος πως η επιστροφή της χώρας, στις αγορές δεν γινόταν χωρίς ρύθμιση του χρέους. Προτιμήσατε όμως να βγείτε στις αγορές και επαιτούσατε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. Δεν σας ενδιέφερε η ασφάλεια της οικονομίας αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση του success story» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε πως «όταν η Λαγκάρντ ζήτησε από τον τότε υπουργό Οικονομίας να στηρίξει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέος εκείνος το είπε στον Σόιμπλε και πήρε την αλησμόνητη απάντηση «forget it Yannis». Και βεβαίως το ξέχασαν και ο Γιάννης και ο Αντώνης και ο Βαγγέλης». «Ακραίοι εχθροί της χώρας που είχαν σχεδιάσει να μας βγάλουν από το ευρώ έρχονται στη χώρα, για να σας πουλήσουν πολιτική προστασία, όπως ο Βέμπερ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ρύθμιση του χρέους.