Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΤΟ "ΨΥΧΑΡΓΩΣ" ΣΕ ΚΡΙΣΗ

«Πυροτέχνημα» με στόχο τον πολιτικό εντυπωσιασμό, χαρακτηρίζει στο tvxs, την έκτακτη χρηματοδότηση των 15 εκ. ευρώ του υπουργού Υγείας, για κάλυψη των δεδουλεμένων των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) Στέλιος Στυλιανίδης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από το πρωί σήμερα διαμαρτυρία στην οδό Αριστοτέλους, ενώ αντίσκηνα έχουν στηθεί στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας ψυχικής υγείας είναι η υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων και των μονάδων του. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, οι μονάδες κλείνουν και το υπουργείο προσπαθεί να καταφύγει σε μια «πυροσβεστική κίνηση», κίνηση στην οποία έχει προσφύγει και στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Αποφάσισε, δε, μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα, να διακόψει τη χρηματοδότησή της. Αυτή την περίοδο έχουν σταματήσει, προσωρινά τουλάχιστον, τη λειτουργία τους 6 μονάδες. Πρόκειται για ένα ντόμινο αποδόμησης του έργου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Την Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις Κοινωνικές Υποθέσεις της Κομισιόν, με σκοπό την αξιολόγηση του έργου που έχει διετελεστεί μέχρι τώρα, του σημείου που βρίσκονται οι καταγγελίες και το επίπεδο αποδόμησης των υπηρεσιών και του όλου έργου.

Οι δράσεις θα συνεχίσουν και θα ενταθούν, προειδοποιεί ο κ. Στυλιανίδης. Αύριο Πέμπτη στις 12:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλέσει την ηγεσία του ψυχιατρικού χώρου στην Ελλάδα, μετά από αίτημά τους, για να ενημερωθεί από κοντά για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συναυλία συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους στα Προπύλαια.

Πρόταση του προέδρου της ΕΠΑΨΥ για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, αποτελεί η σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν της με τεχνογνωσία πολύ υψηλή, αλλά και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων της χώρας, η οποία θα προχωρήσει στη θέσπιση κριτηρίων λειτουργίας των φορέων του δημοσίου, των ΜΚΟ αλλά του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλίζεται μέσα από την τήρηση των κριτηρίων η ποιότητα της φροντίδας και της ζωής των ασθενών.
ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr