Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙ...

ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙ...

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ!

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!

Στις αρχές Φεβρουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση η πρόταση του Οργανισμού της Αθήνας (Ο.Ρ.Σ.Α) για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) της 31-8-78 (ΦΕΚ 544 Δ’ ) που ισχύει σήμερα για την προστασία του Υμηττού.

Ως συνήθως διαφορετικοί είναι οι στόχοι που διατυπώνονται εμφανώς και διαφορετικές τελικά οι αληθινές επιδιώξεις για το βουνό μας.

Μπορεί να «επιθυμούν» οπως αναφέρουν «..την αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας, την ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ορεινού όγκου....και τον περιορισμό των ευκαιριών για αυθαίρετη δόμηση» στην πραγματικότητα όμως εννούν:

Να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές και να συνεχιστεί η «νομότυπη» δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων, με συνέπεια ο Υμηττός να χάσει εντελώς τον δασικό του χαρακτήρα και να μετατραπεί σε ένα «αστικό πάρκο».

Να παραμείνουν υπάρχουσες αλλά και να χωροθετηθούν νέες υποδομές και εγκαταστάσεις που δεν συμβαδίζουν με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού, όπως στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Κ.Υ.Τ, νεκροταφεία, πάρκο κεραιών.

Να δοθεί η δυνατότητα κατασκευής νέων μεγάλων ιδιωτικών οδικών αξόνων επέκτασης της Δυτικής περιφερειακής λεωφόρου προς τα νότια προάστια και τα Μεσόγεια που θα διέρχονται επι του Υμηττού.

Οι ίδιοι πολύ γρήγορα μας επιβεβαίωσαν για τις πραγματικές προθέσεις τους!

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ. περι δήθεν προστασίας του Υμηττού, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει τα τελικά σχεδιά του για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στον Υμηττό.

Στις προθέσεις τους είναι η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων μήκους περίπου 63 χιλιομέτρων με 9 μεγάλες κοιλαδογέφυρες 87 τεχνικά έργα, σήραγγες cut & cover, 6 σταθμούς διοδίων και 22 κόμβους.

Ένας απο τους κόμβους προβλέπεται να κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης μας στα όρια με τους Δήμους Ελληνικού και Αργυρούπολης εξαφανίζοντας το άλσος που υπάρχει σήμερα δίπλα στο συγκρότημα των σχολείων. Εκεί που σήμερα κυκλοφορούν και παίζουν τα παιδιά μας, αυριο θα διέρχονται 60.000 οχήματα ημερησίως.

Οι οδοί Γούναρη και Γεννηματα θα μετατραπούν σε λεωφόρους υψηλής κυκλοφορίας καθως θα αποτελούν εισόδους στην περιφερειακή λεωφόρο και πρόκειται να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Υπόγειες σήραγγες προβλέπεται να κατασκευαστούν κάτω απο τις οδούς Αφροδίτης και Εθ. Μακαρίου στο Δήμο Ελληνικού με απρόβλεπτες συνέπειες οσον αφορά την εκπομπή καυσαερίων και την ηχορύπανση.

Η παραταξή μας διεκδικεί και προτείνει:

§ Διαμόρφωση Προεδρικού Διατάγματος που θα εξασφαλίζει την πλήρη και αποτελεσματική προστασία του Υμηττού από μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα, από καταπατητές και εμπόρους της δημόσιας γης με επέκταση της Α΄ ζώνης (απόλυτης) προστασίας σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου.

§ Νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί επιτελους το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Υμηττό με βάση την απόφαση του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που εκρεμμεί απο το 2000 και ορίζει το βουνό ως Δημόσια Δασική Έκταση για να σταματήσουν τα 11.000 στρέμματα στα όρια της πόλης μας να είναι δημόσια διακατεχόμενη έκταση απο ιδιώτες.

§ Κήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό.

§ Απομάκρυνση των καταπατητών απο δασικές εκτάσεις καθως και των χιλιάδων τόνων μπαζών και σκουπιδιών που βρίσκονται στις πλαγιές και τις χαράδρες του Υμηττού.

§ Δημιουργία άρτιου δικτύου φύλαξης και πυροπροστασίας.

§ Καμια επέκταση αυτοκινητόδρομων στα όρια του Υμηττού. Η εμπειρία της Αττικής οδού δείχνει πως η ανακούφιση της κυκλοφορίας είναι προσκαιρη και οι δυνατότητες των νέων δρόμων εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

§ Να επεκταθεί το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως σταθερής τροχιάς (μετρό,τραμ).

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Υμηττού είναι για εμας ενιαίος με την υπεράσπιση και την διεκδίκηση και των υπόλοιπων ελεύθερων χώρων στην πόλη μας (ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, πρώην αεροδρόμιο, παραλιακό μέτωπο) και την ακύρωση της πολιτικής που τους μετατρέπει σε εμπόρευμα.

Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας και η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους! Καλούμε τους πολίτες που απέδειξαν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη δεντροφύτευση του βουνού μας, να πλαισιώσουν την κινητοποίηση και κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται για την προστασία του.

Συμμετέχουμε στην Διαδημοτική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού ενισχύοντας την κοινή δράση με άλλες δημοτικές κινήσεις, φορείς και πολίτες απο τους γύρω δήμους.

Καλούμε τη Δημοτική Άρχή και το Δήμαρχο της πόλης μας που αδιαφορεί και δηλώνει άγνοια επι των παραπάνω εξελίξεων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης μας, να πάρουν θέση.

Να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να καθορίσουμε τη θέση του δήμου μας τοσο οσον αφορά την τροποποίηση του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού οσο και για τα τελικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου.

Για την «ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας

ΜΑΡΤΙΟΣ 2009