Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 23 Μαρτίου 2009 στο Δημοτικό Θέατρο της Γλυφάδας υστερα απο πρόσκληση της Δημοτικής Κίνησης: «Γλυφάδα Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες», συζητήσαμε διεξοδικά για την προτεινόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος περι προστασίας του Υμηττού και τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητόδρομους και αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Πιστεύουμε οτι η προτεινόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος αμφισβητεί στην πράξη το δασικό χαρακτήρα του Υμηττού νομιμοποιεί υπάρχουσες παράνομες εγκαταστάσεις οπως: Κ.Υ.Τ, νεκροταφεία, πάρκο κεραιών αλλά και χωροθετεί νέες υποδομές που δεν συμβαδίζουν με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού. Ανοίγει νομικά το δρόμο για την κατασκευή των νέων ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων που ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

• Διαμόρφωση Προεδρικού Διατάγματος που θα εξασφαλίζει την πλήρη και αποτελεσματική προστασία του Υμηττού από μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα, από καταπατητές και εμπόρους της δημόσιας γης με επέκταση της Α΄ ζώνης (απόλυτης) προστασίας σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου.

• Νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί επιτελους το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Υμηττό με βάση την απόφαση του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που εκρεμμεί απο το 2000 και ορίζει το βουνό ως Δημόσια Δασική Έκταση για να σταματήσουν τα 11.000 στρέμματα στα όρια της πόλης μας να είναι δημόσια διακατεχόμενη έκταση απο ιδιώτες.

• Κήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό.

• Απομάκρυνση των καταπατητών απο δασικές εκτάσεις καθως και των χιλιάδων τόνων μπαζών και σκουπιδιών που βρίσκονται στις πλαγιές και τις χαράδρες του Υμηττού.

• Δημιουργία άρτιου δικτύου φύλαξης και πυροπροστασίας.

Σχετικά με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητόδρομους πιστευουμε πως:

Εντάσσονται σε ένα χρεοκοπημένο αναπτυξιακό οικιστικό και κυκλοφοριακό μοντέλο που δημιούργησε τα μεγάλα αντίστοιχα προβλήματα στις πόλεις μας που πνίγονται απο τα ΙΧ μας. Δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα μακροπρόθεσμα οπως αποδείχθηκε στην πράξη.

Δεν αποτελούν δημόσια υπόδομη αλλά μια κερδοφόρα επένδυση για τους εργολάβους καθώς οι αυτοκινητόδρομοι θα κατασκευαστούν με τη μορφή σύμβασης-παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα τους εκμεταλλεύονται τουλάχιστον για τριάντα χρόνια με την είσπραξη διοδίων.

Βλάπτουν σοβαρά και ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα του Υμηττού οπως άλλωστε ομολογείται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αφαιρούν τμήματα του πρώην αεροδρομίου αναιρόντας την προοπτική για πραγματικό Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου.

Καταστρέφεται το πάρκο πρασίνου που υπάρχει σήμερα στο Γεφυράκι δίπλα στα σχολεία των παιδιών μας εκεί που αν κατασκευαστεί ο κόμβος που προβλέπεται, θα διέρχονται ημερησίως 60.000 οχήματα με απροβλεπτες συνέπειες οσον αφορά την εκπομπή καυσαερίων και την ηχορύπανση.

Διοχετέυονται απο τον κόμβο αυτό χιλιάδες αυτοκίνητα στις τοπικές οδούς της πόλης μας (Γεννηματα-Γούναρη) απο την κίνηση των οποίων θα προκληθεί ενα ανευ προηγουμένου κυκλοφοριακό έμφραγμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 Καμια επέκταση αυτοκινητόδρομων στα όρια του Υμηττού. Ως εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία νέων αυτοκινητόδρομων στηρίζουμε την πρόταση που έχει κατατεθεί και προβλέπει λιγότερα χιλιόμετρα,άλλους όρους κατασκευής δεν θίγει καθόλου Υμηττό και Μητροπολιτικό Πάρκο και αφερεί τη διαμπερή κυκλοφορία απο τους γύρω δήμους.
 Η Ανάπτυξη ενος σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς κυρίως σταθερής τροχιάς (μετρό,τραμ) είναι ικανή να δώσει λύσεις στη μετακίνηση των πολιτών και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
 Να μελετηθεί η επέκταση του Μετρό στην Τερψιθέα



Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας και η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!


Συμμετέχουμε στην Διαδημοτική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού ενισχύοντας την κοινή δράση με άλλες δημοτικές κινήσεις, φορείς και πολίτες απο τους γύρω δήμους.

Καλούμε τη Δημοτική Άρχή και το Δήμαρχο της πόλης μας που αδιαφορεί και δηλώνει άγνοια επι των παραπάνω εξελίξεων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης μας, να πάρουν θέση σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκροτούμε Επιτροπή Φορέων και κατοίκων που θα διαχειριστεί απο σήμερα πρωτοβουλίες για την προστασία του Υμηττού και την αποτροπή των σχεδίων για τους νέους αυτοκινητόδρομους




ΓΛΥΦΑΔΑ 23/3/2009