Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αντιστεκόμαστε στη βάναυση κακοποίηση του Υμηττού

Του ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ*

Τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, η δημόσια γη και η περιουσία, οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και ο Υμηττός γίνονται βορά στον βωμό του κέρδους και της αγοράς.

Ο Υμηττός δέχεται μια απίστευτη επίθεση βαναυσότητας από τα μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μεγάλα επενδυτικά εργολαβικά καρτέλ, κατασκευαστικές εταιρείες, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, η εκκλησία, το υπουργείο Άμυνας, δημοτικές αρχές, καταπατητές γης, ασελγούν πάνω στον Υμηττό.

Πέρα από την αυθαίρετη και νομότυπη δόμηση, τις πυρκαγιές, την καταστροφή της βιοποικιλότητας του βουνού, τις παράνομες η νομότυπες εγκαταστάσεις δήμων, ΔΕΗ ΚΥΤ, νεκροταφείων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρόσφατα ανακοίνωσε την τροποποίηση του Π.Δ. των ζωνών προστασίας του Υμηττού σε δυσμενέστερη κατεύθυνση από όσα ισχύουν σήμερα, αλλά συγχρόνως ανακοίνωσε και την κατασκευή 82 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομων που θα γαζώσουν τον Υμηττό από άκρη σε άκρη, μέσα σε ζώνες προστασίας και NATURA και θα βάλουν την ταφόπλακα στην καταστροφή του Υμηττού.

Αυτό το έργο εξυπηρετεί μονάχα τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία των επιχειρηματικών σχεδίων της στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τελική πρόταση της (όπως δήλωσε) που θα έχει αυτό το φαραωνικής μορφής έργο. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ελάχιστες τροποποιήσεις από την αρχική πρόταση, όπως είναι η κατάργηση ενός κόμβου στην περιοχή Αλίμου-Ελληνικού και η μετακίνηση του κόμβου που προβλεπόταν στα όρια Γλυφάδας-Αργυρούπολης-Ελληνικού κάποια μέτρα στην οδό Κύπρου. Αυτές είναι και οι μόνες αλλαγές που δέχθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνει, μετά από τόσους μήνες διαβούλευση με τους φορείς και τους δήμους των περιοχών.

Αυτό το έργο θα βρεί απέναντι τους πολίτες, τα μαζικά κινήματα και τους φορείς που αντιστέκονται σ' αυτούς που τους κλέβουν τη ζωή, σ' αυτούς που πάνω απ' όλα βάζουν τα κέρδη και όχι τον άνθρωπο.

* Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών