Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αναδασωτέα... ερωτήματα

Μέρος της έκτασης που κάηκε στον Υμηττό, πάνω από τη Γλυφάδα και τη Βούλα, τον περασμένο Ιούνιο κηρύσσεται αναδασωτέο έπειτα από απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Χαρ. Μανιάτη, με το σκεπτικό ότι το υπόλοιπο είχε περιληφθεί σε προηγούμενες πράξεις αναδάσωσης.

Αυτά πιθανώς θα αναδασωθούν. Τα υπόλοιπα; Με βάση την απόφαση που υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, αναδασωτέα κηρύσσεται συνολική έκταση 4.603,745 στρεμμάτων, ενώ στη φωτιά που «εγκαινίασε» το καταστροφικό για την Αττική καλοκαίρι του 2009 είχαν καεί 6.445 στρέμματα. Οπως μας δήλωσαν έμπειροι δασολόγοι, δεν αντιβαίνει σε κανένα νόμο το να επανακηρύσσεται αναδασωτέα μια έκταση που είναι ήδη κηρυγμένη, αντιθέτως επιβεβαιώνει τους περιορισμούς και θωρακίζει πρόσθετα την έκταση από όσους προβάλλουν δικαιώματα και επιθυμούν να την αξιοποιήσουν προς ίδιον όφελος.

Οταν υποβάλαμε σχετικά ερωτήματα στο γραφείο του περιφερειάρχη, ο εκπρόσωπός του μάς δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος καθώς για τα υπόλοιπα 1.841,255 στρέμματα υπάρχουν πράξεις αναδάσωσης (στο ΦΕΚ δεν αναφέρονται ποιες) που δεν έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγές. Δεν μας ενημέρωσε όμως εάν υπάρχουν προσφυγές που ακόμη εκκρεμούν εναντίον των παλαιών αποφάσεων.

Πάντως, ο περιφερειάρχης έκρινε σκόπιμο να κηρύξει αναδασωτέα και μια έκταση 119,245 στρεμμάτων που είχε καεί τον Ιούλιο του 2008, αν και, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε ήδη κηρυχθεί. Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ, από την αναδάσωση εξαιρούνται οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί Καφεπωλών και Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Στρατιωτικών, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό αφορά τις εντός σχεδίου ή τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διεκδικούν να χτίσουν. Αντιθέτως, δηλώνεται σαφώς ότι στις υπόλοιπες κατευθύνσεις (ανατολικά, βόρεια, νότια) η αναδασωτέα έκταση συνορεύει με «δημόσια δασική έκταση». Ομως εξαιρούνται εκτάσεις που έχουν αποδοθεί σε χρήση για κεραία της Πάναφον και εγκαταστάσεις των ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

«Υποπτα κενά» αφήνει η απόφαση του περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον Τάσο Ταστάνη, μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού και υποψήφιο βουλευτή στη Β' Αθηνών (ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Ταστάνης δηλώνει ανήσυχος τόσο για τη σκοπιμότητα της εξαίρεσης τμήματος της καμένης έκτασης όσο και για την αλλαγή χρήσης σε συγκεκριμένες εκτάσεις πάνω στο βουνό. Με δεδομένες τις διεκδικήσεις εκτάσεων από ιδιώτες που έχουν εδώ και χρόνια εγκατεστημένα αυθαίρετα στην καμένη περιοχή αλλά και γύρω από αυτή, ο υποψήφιος λέει ότι ήδη μελετάται η κατάθεση προσφυγής εναντίον της απόφασης του περιφερειάρχη Αττικής.