Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2009

Θέμα: Προστασία του Υμηττού

Αξιότιμoι κυρία & κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας. Δεδομένης της σημασίας των ζητημάτων που χειρίζεστε, σας καλούμε να θέσετε σε άμεση προτεραιότητα την ανατροπή των σχεδίων και των έργων που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την Αττική και ειδικότερα για τον Υμηττό.

Ο Υμηττός, περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό οικοσύστημα, εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί όσο και για τη συμβολή του στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής αλλά και ειδικότερα του λεκανοπεδίου. Εξάλλου αποτελεί τον πλησιέστερο ορεινό όγκο στο κέντρο της Αθήνας ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα βουνά που στεφανώνουν το λεκανοπέδιο.

Επιδιώκοντας τη διατήρηση των οικολογικών αξιών του Υμηττού αλλά και των σημαντικών λειτουργιών που προσφέρει στους κατοίκους της Αθήνας σας θέτουμε τις εξής επείγουσες προτεραιότητες:

· Απόσυρση του υπό δημόσια διαβούλευση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και έναρξη διαδικασίας επε­ξεργασίας νέου, με σαφή προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική θα πρέπει να αποσκοπεί στη θεσμική και ουσιαστική θωράκιση των ορεινών όγκων της και στην ουσιαστική διατήρηση των πράσινων πνευμόνων της Αττικής. Η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού που επηρέασαν βαθύτατα το φυσικό περιβάλλον της Αττικής.

· Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο ενέκρινε ο Οργανισμός Αθήνας τον Αύγουστο 2009. Άμεση έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου ΠΔ για τη δημιουργία «Εθνι­κού Πάρκου» βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με ενιαία ζώνη απολύτου προστασίας.

· Ακύρωση της από 24.8.09 Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων «των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής»

· Ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, των «Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής» η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Επισημαίνουμε ότι οι αποφάσεις καθώς και τα σχέδια που προωθήθηκαν προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις από πολλούς φορείς, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ανταποκρινόμενοι στον σκοπό μας που είναι η ουσιαστική προστασία του Υμηττού και με δεδομένους συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς (13 Νοεμβρίου για την ακύρωση των δύο τελευταίων αποφάσεων), δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα δικαστικά και άλλα μέσα, αν χρειαστεί. Παράλληλα, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στον Υμηττό.

Πιστεύοντας ωστόσο ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της Αττικής, ζητάμε την άμεση ανταπόκρισή σας προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία της δημοπράτησης των έργων και κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού

ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

WWF Ελλάς

Eλληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»

Δημοτική κίνηση Ηλιούπολης «ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη»

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Αττικής

Δημοτική Παράταξη Ζωγράφου «Μαζί για την πόλη μας»

Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισσός

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», ηλεκτρονική εφημερίδα Αργυρούπολης και Νοτίων προαστίων

Δημοτική Παράταξη «Γλυφάδα Ανθρώπινη Πόλη με ενεργούς Πολίτες»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πάνος Τότσικας - Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109954362, 6979145366, e-mail: ptots@tee.gr

Ευαγγελία Δημητρίου –ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)- Σκρά 10, 16346 Ηλιούπολη

Τηλ. επικοινωνίας: 2109730215, 6944683652, φαξ 2109718162, e-mail:kin.pol.il@gmail.com

Αριθμοί πρωτοκόλλου:

Υπουργείο Περιβάλλοντος 5358/21.10.09

Υπουργείο Υποδομών 8939/21.10.09