Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ στην εφημεριδα ΑΥΓΗ
Κάλεσμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων να κάνουν την υπέρβαση και να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και υποψήφιος με σταυρό στην Α' Αθήνας Αλέξης Τσίπρας. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με τη συνέντευξή του στην "Αυγή", ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα και δηλώνει ότι στόχος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι "να είμαστε παρόντες σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα και να καταξιωθούμε εκ νέου στις συνειδήσεις ως η βασική δύναμη αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι ο Κ. Καραμανλής οδηγήθηκε σε εκλογές επειδή "δεν μπορούσε να προχωρήσει την πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στα ισχυρά κέντρα οικονομικής εξουσίας". Την ίδια ώρα τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με αυτά τα κέντρα και επισημαίνει ότι έχει πρόγραμμα, το οποίο, όμως, δεν θέλει να αποκαλύψει. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ΚΚΕ, για τις σχέσεις με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και για την επαφή του με τη νέα γενιά.
* Πήγατε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. Ποια είναι τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις σας;
Υπάρχει μεγάλη συσπείρωση και αισιοδοξία. Και υπάρχει και πείσμα. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε πολύ σοβαρές δυσκολίες με ουσιαστικό τρόπο. Και τον καθοριστικότερο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη τον έπαιξε ο απλός κόσμος της αριστεράς, ενταγμένοι και ανένταχτοι, που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ δική τους υπόθεση. Γιατί στην κοινωνία υπάρχουν πλέον πολύ σοβαρά αδιέξοδα. Και υπάρχει κόσμος που καταλαβαίνει ότι μια ισχυρή αριστερά στην επόμενη Βουλή θα κάνει πιο ισχυρή τη δική του θέση, τους δικούς του αγώνες. Αλλά η μάχη αυτή είναι σκληρή και συνεχίζεται μέχρι αύριο το βράδυ, που θα κλείσουν οι κάλπες.
* Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ποιος είναι ο κεντρικός εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ;
Μια ισχυρή παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ώστε να δώσουμε από την καλύτερη δυνατή θέση τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, των ευάλωτων και αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους. Είναι ένας αγώνας που, ειδικά τώρα απέναντι στη βαθιά οικονομική κρίση, χρειάζεται όλες μας τις δυνάμεις, στο κοινοβούλιο, στους δρόμους και στις ιδέες. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παρόντες σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα και να καταξιωθούμε εκ νέου στις συνειδήσεις ως η βασική δύναμη αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης.
* Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Δεν υπήρχε χρόνος, γιατί τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες βρισκόμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο. Και βέβαια τα προβλήματα βρέθηκαν ξαφνικά όλα μαζί μπροστά μας και μας οδήγησαν σε καταστάσεις που δεν ήταν καλές. Νομίζω ότι τώρα πια υπάρχει ο χρόνος να συνεννοηθούμε και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Το χρωστάμε στο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που μας κράτησε όρθιους όταν όλα έδειχναν πως κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον αποθαρρύνουμε. Σε αυτό τον κόσμο που μας κράτησε πρέπει να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο μετά τις εκλογές. Πάντοτε με πίστη στον δημοκρατικό διάλογο και τη σύνθεση, αλλά έχοντας στο μυαλό μας ότι αυτό που απαιτείται είναι μια αριστερά που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Θα είναι περίπλοκη η μετεκλογική κατάσταση για τη Ν.Δ.
* Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσει το προφίλ του δεξιού ηγέτη. Εκτιμάτε ότι είναι μια τακτική που τελειώνει αύριο ή η ΝΔ μπαίνει σε ακόμα πιο δεξιές επιλογές και λογικές;
Νομίζω ότι το αύριο είναι σε κάθε περίπτωση μια περίπλοκη κατάσταση για τη Νέα Δημοκρατία. Ήδη τα όργανα έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η ήττα έχει προεξοφληθεί από τους πάντες. Πρόκειται για ήττα που δεν είναι επικοινωνιακή, αλλά έχει σαφές πολιτικό και κοινωνικό αίτιο. Υπάρχουν εκεί έξω δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πολύ περισσότεροι που βλέπουν τον μισθό να τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο σε κάρτες, δάνεια και λογαριασμούς. Υπάρχει τεράστια ανεργία και μια ολόκληρη γενιά που δεν μπορεί να δει φως στο μέλλον της. Επομένως η ήττα είναι απόλυτα εύλογη.
Αυτό στο οποίο εμείς επιμένουμε είναι ότι το καθοριστικό δεν είναι να αλλάξουμε κυβερνητικό κόμμα. Εξ ίσου θα απογοητευτούν και από το ΠΑΣΟΚ. Πράγμα το οποίο γνωρίζουν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Τους καλούμε λοιπόν να κάνουν την υπέρβαση και να μην αφήσουν την ψήφο τους να πάει χαμένη. Τους καλούμε να μας υποστηρίξουν παρά το ότι μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Εμείς τουλάχιστόν τους κοιτάμε καθαρά στα μάτια και δεν τους κρυβόμαστε, δεν μασάμε τα λόγια μας. Είμαστε η δύναμη των αποτελεσματικών αγώνων για λογαριασμό της ξεχασμένης κοινωνίας και η παρουσία μας στη Βουλή θα αποτελέσει εγγύηση για αποτελεσματική πίεση προς όφελος των εργαζόμενων, των ανέργων, των νέων, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είχαν ψηφίσει στο παρελθόν.
* Για ποιο λόγο πήγε κατά τη γνώμη σας ο Κ. Καραμανλής σε εκλογές;
Γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει την πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στα ισχυρά κέντρα οικονομικής εξουσίας, εγχώρια και διεθνή. Η απήχηση της κυβέρνησής του είχε καταρρεύσει και κάθε βήμα πιο πέρα θα προκαλούσε πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς. Οι εκλογές επιβλήθηκαν γιατί απέναντι στην κρίση τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θέλουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους φορτώνοντας τα βάρη στους πιο αδύναμους. Και στην κατεύθυνση αυτή προωθείται μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξήλωμα του ασφαλιστικού, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αλλά αυτά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν άντεχε να τα κάνει. Χρειάζεται κάποιος με νωπή εντολή για να το αναλάβει. Είτε αυτός είναι η Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτά είναι βέβαια λογαριασμοί χωρίς την κοινωνία.
-Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, απλώς δεν θέλει να το αποκαλύψει
* Ασκήσατε κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι απέφυγε να δεσμευτεί πάνω σε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα. Δεν έχει πρόγραμμα ή θέλει να κρύψει την ατζέντα του;
Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα. Απλώς δεν θέλει να το αποκαλύψει τώρα. Επιδιώκει λοιπόν να μιλάει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αοριστία, ειδικά στα κομβικής σημασίας ζητήματα. Θα προχωρήσει σε αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών; Θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων; Θα προωθήσει τη μερική απασχόληση και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις; Θα οδηγήσει και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κάτω από ιδιωτικό έλεγχο και μάνατζμεντ; Θα αφήσει ανεξέλεγκτο το τραπεζικό καρτέλ;
Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι σε αυτά τα πράγματα δεν τοποθετείται γιατί δεν τα έχει σκεφτεί ή γιατί σκοπεύει «να τα δει μετά». Τα έχει στην ατζέντα του, αλλά δεν θέλει να το πει ξεκάθαρα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτή είναι η ατζέντα που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα σκληρά οικονομικά λόμπι. Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια η πρόθεση για συγκρούσεις με τέτοιου είδους κέντρα.
* Έχετε χαρακτηρίσει συμπληρωματικά τα προγράμματα των δυο μεγάλων κομμάτων. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ;
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο δρόμος που μας βγάζει από την κρίση είναι η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, η βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις, η προστασία της απασχόλησης, η στρατηγική που θα δημιουργεί νέες θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλειάς, η στήριξη και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Έτσι θα μπορέσει να κινηθεί ξανά η οικονομία, έξω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας. Και αυτό είναι ένα σχέδιο γύρω από το οποίο ενώνονται όλες οι δυνάμεις της εργασίας, τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και η αριστερά, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά για να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς χρειάζεται η ενεργός στάση και συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας.
* Σταθήκατε ιδιαιτέρως στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και ιδίως των προγραμμάτων stage. Ποια είναι η εκτίμησή σας από την επικοινωνία με τους νέους ανθρώπους;
Το ότι σε αυτές τις εκλογές ήρθαν στο προσκήνιο σοβαρά προγραμματικά ζητήματα, όπως ειδικά το θέμα των stage είναι μια πρώτη δική μας νίκη, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες. Αν δεν το είχαμε ανοίξει εμείς, δεν θα είχαν αναγκαστεί τα δύο μεγάλα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις. Πατάμε στη νέα γενιά πολύ πιο γερά από τα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί αγωνιζόμαστε χρόνια για να αναδείξουμε τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις της. Αλλά χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για να πείσεις ότι δεν είσαι αναπόσπαστο τμήμα του φθαρμένου πολιτικού σκηνικού, που προκαλεί στους νέους ανθρώπους απέχθεια, άρνηση και απάθεια. Πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά. Αλλά ο αγώνας για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τελικά τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων είναι ένας αγώνας που δεν σταματάει ποτέ.
-Σταθερά στη γραμμή της ενότητας
* Πώς εκλαμβάνετε το κάλεσμα που απηύθυνε η κ. Παπαρήγα σε όσους αποχώρησαν από το ΚΚΕ μετά το 1990;
Νομίζω ότι σε κάθε εκλογές το κάνουν. Και ενδιαμέσως χαρακτηρίζουν όλον αυτό τον κόσμο δεκανίκια του καπιταλισμού και ποντίκια που εγκατέλειψαν το καράβι. Κοιτάξτε όμως. Πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διαφοροποίηση. Στον Περισσό κάθε αντίληψη που προωθεί την ενότητα της αριστεράς προκαλεί αλλεργία. Γι αυτό σε κάθε κινητοποίηση πηγαίνουν χωριστά φτιάχνοντας υγειονομικές ζώνες, ώστε να μην έρθει ο κόσμος τους σε επαφή με άλλον αριστερό κόσμο. Στη βάση του ΚΚΕ, όμως, και στο πολιτικό του ακροατήριο η ιδέα της ενότητας ωριμάζει και κερδίζει έδαφος. Θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα ο Περισσός θα βρεθεί μπροστά στο αδιέξοδο της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί και η οποία θεωρεί ως μεγαλύτερο εχθρό και πολιτικό αντίπαλο, όχι τον καπιταλισμό, αλλά την υπόλοιπή αριστερά. Εμείς προχωράμε σταθερά στη γραμμή της ενότητας. Όχι μόνο προεκλογικά, αλλά συνεχώς. Και αυτό είναι το δικό μας μήνυμα προς τους αριστερούς ανθρώπους.
* Πώς κρίνετε την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων;
Δεν θα ήθελα να μπω σε αντιπαράθεση με τους Οικολόγους. Θεωρούμε ότι, στην πορεία για ένα νέο πολιτικό σχέδιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας θα πρέπει να βρίσκονται από την ίδια πλευρά. Αλλά θα πω με απόλυτη ειλικρίνεια το εξής: Βιάστηκαν να διακηρύξουν την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Και δεν το έκαναν τυχαία. Το έκαναν σε μια στιγμή που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είχε πέσει επάνω μας και μας κατηγορούσε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη διακυβέρνηση του τόπου. Σε έναν κόσμο αυτός ο πρόθυμος κυβερνητισμός έκανε πολύ κακή εντύπωση, εξελήφθη ως ευκαιριακή πολιτική. Και νομίζω ότι τώρα προσπαθούν να το βγάλουν από πάνω τους.
Το άλλο που έχω να πω είναι ότι τους ξέφυγε μια δόση αλαζονείας και δεν έκαναν καλά όταν επαναλάμβαναν διαρκώς ότι χάρη στη παρουσία τους μάθαμε όλοι οι υπόλοιποι να μιλάμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Τουλάχιστον είχαν χρέος να εξαιρέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, όταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, είκοσι χρόνια πριν, άνοιγε στην ευρωβουλή το θέμα του Αχελώου ή των παράνομων χωματερών, τότε η οικολογία ήταν πολιτικό κόστος και όχι μόστρα. Όπως επίσης και στην υπόθεση του Βοτανικού, που είχε κόστος και την αναλάβαμε μόνοι μας. Τέλος πάντων, όμως, συμβαίνουν αυτά στις εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε 5 η ώρα το πρωί απέναντι στις μπουλντόζες θα είναι και αυτοί δίπλα μας.
* Ακόμα και τώρα το ΠΑΣΟΚ θέτει τα διλήμματα της ακυβερνησίας και πιέζει τα μικρότερα κόμματα. “Αντέχουν”, τελικώς, οι ψηφοφόροι της αριστεράς σε αυτά τα διλήμματα; Είναι υπαρκτά;
Το ΠΑΣΟΚ διαδίδει ότι η αυτοδυναμία είναι οριακή. Και το κάνει όχι γιατί είναι αλήθεια, αλλά για να εκβιάσει όσο περισσότερες ψήφους μπορεί και να διευρύνει τα περιθώρια αυτοδυναμίας του. Η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μια σκληρή μάχη. Δεν είναι η πρώτη. Αλλά ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος είναι το γεγονός ότι οι καιροί χρειάζονται ισχυρή αριστερά και όχι μια ακόμα εναλλαγή. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι οι προσδοκίες τους δεν μπορούν να είναι υψηλές. Μπορεί να χαρούν το βράδυ των εκλογών που θα δουν τη Νέα Δημοκρατία να βουλιάζει, αλλά την επόμενη μέρα πάλι θα είναι τα κεφάλια μέσα. Και η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει ξανά σε αλαζονικές συμπεριφορές και σε νέες διαψεύσεις και νέες απογοητεύσεις σαν αυτές του 2004.
Αυτό είναι νομοτελειακό, γιατί δεν το προκαλεί το κόμμα που κυβερνά. Το προκαλεί η πολιτική που ακολουθείται, μια πολιτική στην οποία τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν. Λέμε λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους: Η Αριστερά είναι εδώ. Για να δώσει φωνή στη δική σας φωνή, για να υπερασπιστεί το δικό σας δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά, στην αξιοπρέπεια. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν θα διαψεύσει τις υποσχέσεις της και τις δικές σας προσδοκίες. Στηρίξτε την και να είστε σίγουροι ότι θα σας στηρίξει. Με αυτό το μήνυμα πηγαίνουμε στην εκλογική μάχη αισιόδοξοι και δυνατοί.