Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός στη Βουλή και στους αγώνες


Λύση δεν είναι η δικομματική εναλλαγή στην εξουσία, αλλά η αλλαγή πολιτικής. Ποια προβλήματα κατόρθωσαν να λύσουν τα δύο κόμματα εναλλασσόμενα τόσα χρόνια στην εξουσία; Αντιθέτως, με τις πολιτικές τους, που, παρά τις διαφορές, είναι συμπληρωματικές, είναι υπεύθυνα για την οικονομική, την πολιτική και την ηθική κρίση που βιώνουμε.

Η Ν.Δ. καταρρέει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, και μάλιστα με καθεστωτική λογική. Στη νέα Βουλή, που σηματοδοτεί μεταβατική πολιτική περίοδο, χρειάζεται ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Ισχυρή ενωτική αριστερά, δημοκρατική στη συγκρότησή της, να μην φοβάται την αυτοκριτική, να παραδέχεται τα λάθη της, να ακούει τους αριστερούς πολίτες. Χρειάζεται να ενισχυθεί η αριστερά που μπορεί να οργανώσει αποτελεσματικούς αγώνες, όπως με το άρθρο 16, διαθέτει πρόγραμμα με ριζοσπαστικές τομές και δεν φοβάται να συγκρουστεί με τη διαπλοκή.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ψήφος κομματικής περιχαράκωσης. Είναι προς το συμφέρον της ξεχασμένης κοινωνίας. Είναι μια προγραμματική πρόταση από τη σκοπιά των κοινωνικά αδύναμων (και πρώτα - πρώτα των νέων, οι οποίοι βρίσκονται στην αιχμή της οικονομικής κρίσης), που μπορεί να εκφράσει όμως το σύνολο της κοινωνίας. Είναι η αριστερά που γνωρίζει να αντιστέκεται, αλλά και να βρίσκεται μέσα στην κίνηση για την αλλαγή των πραγμάτων. Μια δύναμη που με την καθημερινή πράξη της, αναστοχαζόμενη και δρώσα, φέρνει κοντύτερα το όραμα του σοσιαλισμού με δημοκρατία και οικολογική αντίληψη.