Κοιτάζοντας με απόσταση ασφαλείας το 2015, σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια χρονιά... ανεπανάληπτη!
Ήταν η χρονιά που εκλέχθηκε για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία μέσα σε απίστευτο πόλεμο κατάφερε να ανατρέψει παγιωμένες ισορροπίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά όμως ήταν η χρονιά που ξέσπασε και η ολομέτωπη αντίδραση του συστήματος που κυριαρχούσε όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τη μια τα γεράκια του Βερολίνου, που ως άλλες Μέδουσες ηχούσαν μονότονα το ρέκβιεμ του Grexit, και από την άλλη οι εγχώριοι επαγγελματίες "απαισιόδοξοι", που απαιτούσαν μέσα από έναν βόρβορο κατασκευασμένων ψεμάτων να τρομάξουν την ελληνική κοινωνία για τον Αρμαγεδδώνα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν δήθεν σε εξέλιξη.
Δυστυχώς γι' αυτούς, τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι.
Η Ελλάδα προχώρησε και προχωρά. Λαβωμένη μεν από μια πενταετία Μνημονίων, αλλά προχωρά.
Αντιθέτως οι προπαγανδιστές της απαισιοδοξίας συνεχίζουν να βλέπουν σταθερά να πέφτουν ένα προς ένα τα προπύργια και τα προνόμιά τους.
Το 2015 μοιάζει να παίρνει οριστικά μαζί του όλα τα βαποράκια της απαισιοδοξίας. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Ακόμη και στο κλείσιμο του 2015 όσο πύκνωναν οι αντιδράσεις τους τόσο ξεπηδούσαν ειδήσεις που έδειχναν ότι κάτι αλλάζει σε θετική κατεύθυνση.
Φώναζαν ότι ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες. Όταν βγήκαν τα στοιχεία της ανακεφαλαιοποίησης, με τα οποία αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες δεν αφελληνίστηκαν, έτρεξαν να φωνάξουν για το παράλληλο πρόγραμμα που "το πήρε η κυβέρνηση πίσω". Και όταν ένα σημαντικό μέρος του παράλληλου προγράμματος περνούσε μετά από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φώναζαν επειδή η κυβέρνηση το έφερε μέσω ΠΝΠ κι ούτω καθεξής.
Τώρα φωνάζουν για το ασφαλιστικό προφητεύοντας συμφορές, αλλά ξεχνούν ότι δεν θέλησαν να συνταχθούν όλοι μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο κάτω από το εθνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Όσο για τη γενική καταστροφή της οικονομίας που προέβλεπαν, έρχεται η έκθεση της Ernst & Young, όπου οι Έλληνες επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η οικονομία θα βελτιωθεί και θαδημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2016.
Ο Γκράμσι είχε πει ότι η "απαισιοδοξία της σκέψης αντισταθμίζεται από την αισιοδοξία της βούλησης".
Ας πάρει λοιπόν το 2015 μαζί του τις μοιρολογίστρες της απαισιοδοξίας και ας μας αφήσουν το 2016 να αισιοδοξούμε...