Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Μετακλητοί υπάλληλοι, ειδικοί σύμβουλοι



19/01/2016

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων



Με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία και πιστούς συνοδοιπόρους τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, ολόκληρο το παλιό σύστημα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη και συκοφαντίες .

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα εξής: Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων είναι από το νόμο προσωρινές. Δεν συνιστούν μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις θέσεις αυτές επιλέγονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τους εκάστοτε υπουργούς. Η θητεία τους ολοκληρώνεται μόλις ολοκληρωθεί και η θητεία του πολιτικού προσώπου που τους τοποθέτησε. Οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτοί που απολύθηκαν αντισυνταγματικά από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε διορίσει 51(!) μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργικό του γραφείο.

Είναι προκλητικό να μιλούν οι αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους για ρουσφέτια, όταν οι ίδιοι απαξίωναν συστηματικά κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, διορίζοντας μόνιμους δημοσίους υπάλληλους τα "δικά τους παιδιά" χωρίς κανένα κριτήριο. Είναι προσβλητικό για τους πολίτες να μιλούν για αύξηση των μετακλητών στα υπουργεία, όταν μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν με νόμο να τους μειώσει.

Είναι απαράδεκτο να μιλάει η ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων όταν για πρώτη φορά η επιλογή τους έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια από επιτροπή στην οποία μετείχαν και στελέχη του κόμματος της.

Είναι προφανές, εν όψει και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, πως η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της. Θα τα χάσει κι αυτά.