Με τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση πώλησης των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προσήλθαν στελέχη της κυβέρνησης στη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. "Συνεχίζουμε να μιλάμε για ένα αμιγές δημόσιο, κοινόχρηστο και ανοιχτό πάρκο" ήταν η θέση η οποία διατυπώθηκε από επιστημονικά στελέχη που, πλέον, έχουν αναλάβει την αναψηλάφηση των όρων σύμβασης με τη Lamda Development, συμφερόντων Λάτση. Έγινε γνωστή, έτσι, η σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση και έγκριση του σχεδίου επενδυτικής ανάπτυξης του αγοραστή.


Διαπραγμάτευση για το αρχικό σχέδιο και την τιμή πώλησης

Σε μια διαδικασία υπόδειγμα εσωκομματικής δημοκρατίας, αρμόδιοι υπουργοί που παραβρέθηκαν, αλλά και στελέχη του κόμματος ενημέρωσαν τις Οργανώσεις Μελών Νότιας Αθήνας για την κατεύθυνση των εργασιών της επιτροπής. Στόχος είναι η τροποποίηση του προσχεδίου σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Lamda Development και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επανδιαπραγμάτευση του τιμήματος, που ανέρχεται στο ύψος μόλις 915 εκατομμυρίων ευρώ, για μια έκταση 6.200 στρεμμάτων ελεύθερου παραθαλάσσιου χώρου, σε μία από τις πιο αξιοποιήσιμες τουριστικά περιοχές της Μεσογείου.
Οι αρμόδιοι παράγοντες αναφέρθηκαν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν από θεσμικούς φορείς στην προσπάθεια τροποποίησης της σύμβασης. Παρ' όλα αυτά, τονίστηκε η πρόθεση η επιτροπή να κινηθεί με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη του ΕΜΠ για την ΠΕΔΑ, ώστε να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο αξιοποίησης συμβατό με το δημόσιο συμφέρον και επί τη βάση των αιτημάτων των οργανώσεων του κόμματος για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής.
Στη μελέτη, όπως αναφέρθηκε, ορίζονται οι βασικές περιβαλλοντικές και οικοδομικές αρχές, όχι ο οικονομικός σχεδιασμός. Έτσι, η αξιοποίηση της περιοχής εστιάζει σε τρεις άξονες: 65% αμιγής χώρος πρασίνου, 35% χώρος πρασίνου για διάφορες χρήσεις (υπηρεσίες, αθλητισμός, τουρισμός, μαρίνα, εκθεσιακά κέντρα) και αποφυγή νέας δόμησης.
Κατά τη σύσκεψη δεν έλειψε η κριτική από πλευράς μελών στην κυβέρνηση κυρίως για τους διορισμούς που έγιναν τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στο Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα η περίπτωση του δημάρχου Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτου, που τάσσεται υπέρ της υπάρχουσας σύμβασης με τον Λάτση.
Ύστερα από την εισήγηση εκ μέρους του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής για την κατάσταση στο πρώην αεροδρόμιο ιστορικά, αλλά και σήμερα, επισημάνθηκε από τα χείλη των μελών ότι ο διαγωνισμός για το Ελληνικό ήταν παράνομος, το τίμημα τρεις φορές μικρότερο από το εύλογο και κατά του δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη ασκήθηκε κριτική στους όρους της σύμβασης επί τη βάση ότι προκαλούν προβλήματα στην περιοχή που αφορούν την ένταση του ανταγωνισμού ενάντια στην τοπική αγορά, την απομόνωση του κόσμου από την παραλία, αλλά και την υπέρμετρη οικοδόμηση του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου στην περιοχή της πρωτεύουσας, όπου είναι συγκεντρωμένος σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Τέλος, υπενθυμίστηκε η συμμετοχή των κομματικών οργανώσεων στα κινήματα κατά της ιδιωτικοποίησης και επανεπιβεβαιώθηκε η δέσμευση να συνεχιστούν οι προσπάθειες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για την καλύτερη δυνατή τροποποίηση της σύμβασης.

Μ. ΚΩ.