Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Φίλοι κι Αδέρφια, τι τους κοιτάμε;


Φίλοι κι Αδέρφια, τι τους κοιτάμε; Του Χρήστου Παναγή*





Τον Σύριζα τον πολεμούν με λύσσα πολλοί και διάφοροι, εκπρόσωποι μικρών έως και πολύ μεγάλων συμφερόντων. Ανάμεσά τους,  διακρίνονται εμφανώς μπροστάρηδες,  κλασικοί μαφιόζοι από τους πολλούς που ξεκίνησαν και φτιάχτηκαν τα χρόνια του μεγάλου βούρκου, τα χρόνια της δεξιάς και του πασοκισμού.

Αυτοί που έκαναν πολλές από τις δουλειές του σωστού μαφιόζου. Ξέπλυναν χρήμα, μοίρασαν χρήμα, ασχολήθηκαν με δουλειές του Δημοσίου, με προστασίες, εκβιασμούς, μίζες, ουσίες, ενίοτε και με ποδόσφαιρο, στήριξαν και στηρίχθηκαν από το πανίσχυρο πολιτικό σύστημα, έκαναν τηλεόραση, έστησαν εφημερίδα, ζουν , βασιλεύουν.
Έχουν κάμποσους στο χέρι, τους αναθέτουν αποστολές, είναι στο απυρόβλητο, στήνουν δουλειές, μεσολαβούν και το κυριότερο αποτελούν κεντρικά εργαλεία – όπλα της προπαγάνδας του μιντιακού κατεστημένου κάνοντας τις πιο βρώμικες κίτρινες δουλειές, σπέρνοντας ψέμα και παραπληροφόρηση , σε σύμπνοια και συνεργασία με τους υπόλοιπους πιο «σοβαρούς και έγκυρους»  σχολιαστές διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Σήμερα το παλιό σύστημα δίνει τελικό αγώνα υπέρ βωμών εστιών και λιστών.
Ή επανέρχεται γρήγορα στα πράγματα ή αποσύρεται ηττημένο στη γωνία για χρόνια. Κι έτσι επιστρατεύει βαρώντας συναγερμό όλες τις δυνάμεις του, πρωτίστως τις μαφιόζικες ειδικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή και στις δολιοφθορές.
Σήμερα το παλιό σύστημα μην καταφέρνοντας να ξεπεράσει κάποιες βασικές του αδυναμίες και παθογένειες κατέληξε να παρουσιάζει ως νέο εκλεκτό του σωτήρα- από την απειλή Τσίπρα και Σύριζα – της χώρας τον Κούλη τον γόνο της αγίας οικογένειας.
Τον Κούλη που όσο μάγκας και να είσαι, από το ξημέρωμα ως τα μεσάνυχτα να βομβαρδίζεις από τις οθόνες δεμένο στην καρέκλα το κοινό , τον Κούλη είναι κομματάκι μάταιο να τον τρίβεις και να τον ξεπλένεις για τον παραδώσεις αστραφτερό . Είναι ποτισμένος μέχρι το μεδούλι.
Οπότε τι κάνει το σύστημα με τα όργανα και τα παπαγαλάκια του ; Αυτό που έκανε πάντα : επικοινωνιακή καταιγίδα με σύνθημα το «όλοι ίδιοι είναι». Ώστε μαυρίζοντας τον αντίπαλο – τον Σύριζα, το μεγάλο εχθρό, την μεγάλη απειλή για τις μπάζες και τα προνόμια δεκαετιών διαπλοκής και μίζας – ο δικός σου ο κουλός  που δεν ξεπλένεται έτσι κι αλλιώς, δείχνει ασπρότερος και καθαρότερος.
Τίτλος : διορίζουν οι συριζαίοι τα «παιδιά» τους στο Δημόσιο. Τι κι αν οι συριζαίοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να διορίσουν στο Δημόσιο. Τι κι αν βαφτίζονται ψευδέστατα και παραπλανητικά διορισμοί στο Δημόσιο, οι τοποθετήσεις όπως ορίζει ο νόμος άλλωστε, μετακλητών και αποσπασμένων συριζαίων στα πολιτικά γραφεία υπουργών , υφυπουργών , γενικών γραμματέων κλπ.
Τι κι αν είναι αυτονόητο κάθε μέλος της κυβέρνησης να στελεχώσει  την ολιγομελή ομάδα γύρω του με ανθρώπους έμπιστους ως πρόσωπα και ως πολιτική γραμμή. Ψιλά γράμματα. Βρίσκονται πρόθυμοι εγκέφαλοι και δεν είναι μόνο οι διαπλεκόμενοι , οι οπαδοί του κούλη, οι μεγαλοκαταθέτες,  οι πασόκοι κι οι νεοφιλελέδες. Είναι και κάτι πρόθυμα ζωντανά – απολιθωμένα με καρφιτσωμένα στο αυτί κόκκινα ταμπελάκια σαν αριστερή ταυτότητα που πρωί μεσημέρι βράδυ αναπαράγουν το πρώτο φλέμα κι όλο το βόθρο του μιντιακού κατεστημένου. Μέχρι και για τις κατά παραγγελία απροκάλυπτα στημένες δημοσκοπήσεις πανηγυρίζουν κι αισθάνονται νικητές και δικαιωμένοι.
Χορεύουν στο ρυθμό των μαφιόζων, μετέχουν αγκαλιασμένοι και σε διαδηλώσεις  γραβάτας και κατσαρόλας, όλοι μαζί σαν συνεταιρισμός ενάντια στην κοινή απειλή, οι μαφιόζοι, οι κούληδες , οι σάπιοι, η ελίτ, οι παρατρεχάμενοι…και τα πρόθυμα.
Είναι που το καραβάνι αντέχει, προχωράει και όσοι απειλούνται παίζουν πάλι τα ρέστα τους τα μαύρα, τα σάπια και τ΄ ανεξάντλητα.
Η κοινωνία θα προχωρήσει μπροστά, η χώρα θα καθαρίσει από τη σαπίλα, το παρόν και το μέλλον μας θα το αλλάξουμε, βήμα βήμα,  με δικαιοσύνη και δημοκρατία, με αναδιανομή, με κοινωνικό κράτος, χωρίς άλλη λιτότητα, με προστασία των αδυνάτων και του κόσμου της δουλειάς.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε όλοι μας λίγη πλάτη…κι ένα λιθαράκι, ζυγιασμένο, με πίστη και καθαρό μυαλό.
*Χρήστος Παναγής  μέλος Κ.Ε. Σύριζα.