Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Του Τάσου Ταστάνη


Αναγκαιότητα ζωής το Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η τελευταία ευκαιρία ανάσας για τους κατοίκους του λεκανοπέδιου
της Αττικής.

Ίσως η τελευταία ευκαιρία ανάσας ζωής για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πράσινου στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ζούμε σε μια πραγματικότητα στην οποία διεκδικούμε τα αυτονόητα, το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα τα παιδιά μας να ζουν, να μεγαλώνουν, να παίζουν και να ονειρεύονται σε ανθρώπινες πόλεις. Σε πόλεις που θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται, βάζοντας σαν πρώτο κριτήριο τον άνθρωπο, τη ζωή, το χαμόγελο των παιδιών μας και όχι το κέρδος, την αγορά και την πολεοδομική βαρβαρότητα.

Ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο, δεν μπορεί να υπάρξει. Σε πόλεις όπως η Αθήνα, που δομήθηκε με τρομακτικές πολεοδομικές στρεβλώσεις και μοναδικό αξίωμα την αντιπαροχή, η διεκδίκηση και η αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων – πολιτών της, για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αποτελεί βαθιά δημοκρατική πράξη. Αποτελεί ανάχωμα στην λογική και την άποψη που θέλει τους πολίτες να αδιαφορούν για τα κοινά, για ότι απαξιώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, το δημόσιο συμφέρον και εν τέλει την ίδια την Δημοκρατία…

Τα νούμερα είναι συντριπτικά και αμείλιχτα. Ειδικά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πάρνηθα – Πεντέλη – Υμηττό, έγινε επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του πάρκου και στα 6.500 χιλ. στρέμματα του χώρου.

Τα πολεοδομικά στάνταρτς αναφέρουν: Σήμερα το 2007, το πράσινο που αναλογεί ανά κάτοικο της Αττικής, είναι 2 με 2,5%, ενώ σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι από 15% έως και 30%.

Εάν και τα 6.500 χιλ. στρέμματα γίνουν πράσινο, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στην Αττική, περίπου στο 4% ανά κάτοικο, νούμερο αφάνταστα μικρό και θα έπρεπε να προβληματίσει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και κάθε πολίτη

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας κυρίου Σημίτη, εκφράζοντας την νεοφιλελεύθερη και «κεντροαριστερή» λογική της λεηλασίας των δημοσίων κοινόχρηστων χώρων από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προχώρησε στην διοργάνωση διεθνή διαγωνισμού ιδεών για την οικονομική και οικιστική ανάπτυξη 1.000 (χιλίων) στρεμμάτων του χώρου, σε συνεργασία με μεγαλοεπιχειρηματίες, για κατοικίες και εμπορικές χρήσεις.

Αυτό σημαίνει δημιουργία μιας νέας πόλης πάνω από 30.000 χιλιάδες κατοίκους. Αυτό σημαίνει τρομακτική επιβάρυνση του είδη δομημένου χώρου, αύξηση κυκλοφοριακής κίνησης, αύξηση ρύπων, επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή και παρότι προεκλογικά, ο ίδιος είχε πει στο Δημαρχείο της Αργυρούπολης: «…Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, σε συνεργασία και μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Οι γειτονικοί Δήμοι θα έχουν βαρύνοντα λόγο στην επιλογή της τελικής λύσης. Η διαχείριση θα γίνεται από το ειδικό ταμείο του πάρκου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γειτονικοί Δήμοι. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του πάρκου θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό…».

Άλλα πράττει μετεκλογικά, συνεχίζει το ίδιο έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εξυπηρετεί τα ίδια οικονομικά και εργολαβικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, δηλώνει κατηγορηματικά ότι χρηματοδοτεί κατά 75 – 85% το κόστος για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου στο σύνολο των 6.500 χιλ. στρεμμάτων του χώρου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, η σημερινή κυβέρνηση δια του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, επιμένει στην περιβαλλοντική βαρβαρότητα και καταστροφή της ζωής μας. Επιμένει στην κατασκευή της πόλης τέρας των 30.000 χιλιάδων κατοίκων.

Η απόφαση είναι πολιτική, είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την διαχείριση της δημόσιας γης.

Η παραχώρηση έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου γης, του πρώην αεροδρομίου, προς όφελος των μεγάλων οικονομικών εργολαβικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων, αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των κατοίκων αυτού του τόπου, ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των μελλοντικών γενιών…

Ο αγώνας και οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον χώρο του αεροδρομίου που εκφράζονται με την συλλογικότητα της «Συσπείρωσης μαζικών φορέων και Δημοτικών παρατάξεων Αλίμου – Αργυρούπολης – Γλυφάδας – Ελληνικού» αφορά όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Οι μάχες που δίνουμε για περισσότερο πράσινο και λιγότερο τσιμέντο, για δημόσιους χώρους ανοιχτούς και ελεύθερους, είναι ελπίδα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

Είναι ελπίδα για τους πολίτες, τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, που ζουν σ΄ αυτό τον τόπο, που έχει κακοποιηθεί με τόση βαρβαρότητα.

-- Παλεύουμε και υπερασπιζόμαστε την δημόσια γη από την ιδιωτικοποίηση,

την κερδοσκοπία και την τσιμεντοποίηση!

--Απαιτούμε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου στο σύνολο των 6.500

χιλιάδων στρεμμάτων του χώρου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού!

--Διεκδικούμε ποιότητα και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τα παιδιά μας!


Ταστάνης Τάσος Αρχιτέκτονας – Μηχανικός

Μέλος της Γραμματείας της «Συσπείρωσης φορέων & Δημοτικών παρατάξεων

Αλίμου – Αργυρούπολης – Γλυφάδας – Ελληνικού»

Γραμματέας της Πολιτικής κίνησης ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Γλυφάδας