Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Στο δρόμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Ενάντια στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού

Για το σοσιαλισμό

Όλοι στην πορεία Σάββατο 17 Νοέμβρη

Προσυγκέντρωση πλ. Κλαυθμώνος 3 μ.μ.

Πριν από 34 χρόνια η εξέγερση του Πολυτεχνείου σήμανε την αρχή της πτώσης της χούντας. Απέναντι στις ανάγκες και στο ρεαλισμό της «εθνικής ενότητας», ανέδειξε τις ανάγκες των απλών ανθρώπων για λαϊκή παιδεία, για αυξήσεις στους μισθούς και δημοκρατικές ελευθερίες. Απέναντι στο συμβιβασμό με τη χούντα ανέδειξε τα συνθήματα της ανατροπής. Απέναντι στην υψηλή πολιτική των πολιτικάντηδων ύψωσε το πραγματικό υποκείμενο της Ιστορίας: το λαό, την οργάνωση και τους αγώνες του. Απέναντι στην ηττοπάθεια και στη μοιρολατρία, απέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει με τη μαζική δράση.


Αυτά τα μηνύματα συμπυκνώνονταν στα συνθήματα: «Κάτω η χούντα», «Θάνατος στον ιμπεριαλισμό», «Λαέ, πεινάς, γιατί τους προσκυνάς», «Γενική απεργία», «Εργατικές επιτροπές», «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» κ.ά.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν γκρέμισε μόνο τη χούντα, αλλά βρήκε τη συνέχειά της στους εργατικούς αγώνες, απ’ το 1974 και μετά, ενάντια στην τότε κυβέρνηση της Δεξιάς, ανοίγοντας το δρόμο για μια «μεταπολίτευση απ’ τα κάτω». Γι’ αυτό, από τότε μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης προσπάθησαν να σβήσουν το ανατρεπτικό μήνυμα της εξέγερσης απ’ τη μνήμη των εργαζόμενων και της νεολαίας.