Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΚΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΙΝΟ

Μεγάλη η νίκη των κατοίκων της Άνω Γλυφάδας στη γειτονιά των Σαμίων-Ικαρίων, όταν μετά από πολύχρονο αγώνα κατάφεραν την απαλλοτρίωση οικοπέδου 4 στρεμμάτων (ΟΤ 516) που ήταν χαρακτηρισμένο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως κοινόχρηστος χώρος και εξαιτίας της ολιγωρίας των δημοτικών αρχών των τελευταίων 20 χρόνων κινδύνευσε να χτιστεί από τον ιδιοκτήτη του.

Ο αγώνας των κατοίκων δεν ήταν εύκολος, καθώς είχαν να αντιπαρατεθούν με τις δημοτικές αρχές που για χρόνια υπεκφεύγανε των υποχρεώσεών τους ενώ εισέπρατταν το «πρασινόσημο», με έναν οικονομικά ισχυρό ιδιώτη που εξάντλησε κάθε ένδικο μέσο, αλλά και με ένα κράτος που δε δίστασε σε παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων να στείλει τα ΜΑΤ και να τους εγκλωβίσει για ώρες μέσα στο οικόπεδο.

Η νίκη τους δείχνει πως χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν έγινε και πως όταν αποφασίσουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε.

Το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι κατά πόσο οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορέσουμε να επαναοικειοποιηθούμε το χώρο αυτό, να του δώσουμε ζωή, να τον φυτεύσουμε και να κατοχυρώσουμε έτσι ότι κανένας στο μέλλον δε θα αμφισβητήσει ξανά τη χρήση του, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του κοινόχρηστου πρασίνου.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στην Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Γλυφάδας που συνέβαλε τα μέγιστα στον αγώνα αυτόν.

Υ.Γ. Εντύπωση μας έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21-4-08 η προσπάθεια φίμωσης των κατοίκων από τη δημοτική αρχή, καθώς αποπειράθηκε να απαγορεύσει τη διανομή κειμένου για τον Υμηττό ισχυριζόμενη ότι «η παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί ποινικό αδίκημα!». Την απάντηση την πήραν από τον κόσμο που τους αποδοκίμασε.