Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Μαίου,
2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου (Αίθ. Εκδηλώσεων) - Έλλης 3


Το «Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (Το πιο αντιπροσωπευτικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα παιδί του φάσματος και θέμα τον αυτισμό), σε μία θεατρική παράσταση.
1) Το βιβλίο: Το βιβλίο του Μάρκ Χάντον «Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», θεωρείται το καλύτερο λογοτεχνικό βιβλίο που έχει γραφτεί για τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος, και γενικά για τα παιδιά «που το μυαλό τους λειτουργεί διαφορετικά»: Έχει σαρώσει όλα τα γνωστά βραβεία παιδικού μυθιστορήματος, όπως καλύτερο παιδικό μυθιστόρημα και καλύτερο βιβλίο όλων των κατηγοριών το 2003 κ.ά, - έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, κλπ κλπΕίναι η περιπέτεια ενός παιδιού με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας (ΑΥΛ - Σύνδρομο Asperger) που πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να λύσει όχι μόνο έναν αστυνομικό γρίφο, αλλά και πολλά προβλήματα κοινωνικών σχέσεων που περιστρέφονται γύρω από το κοινωνικό του περιβάλλον, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή του. Μέσα απ’ αυτή την περιπέτεια έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον εαυτό του, τις δυσκολίες και τις δυνατότητές του, τους τρόπους προσαρμογής ένταξης και λειτουργίας στον κοινωνικό περίγυρο, ενώ ο θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει «ζωντανά» τον κόσμο των παιδιών του αυτιστικού φάσματος.
2) Η ταινία: Πρόσφατα η Warner Bros ανέλαβε την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος, οπότε, είναι πιθανό μέσα στην τριετία να το δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είκοσι χρόνια μετά τον αξεπέραστο «Άνθρωπο της βροχής» (Rainman) με τον εκπληκτικό Ντάστιν Χόφμαν και συμπρωταγωνιστή τον πολύ καλό Τομ Κρούζ, ίσως δούμε μία ταινία ακόμη καλύτερη, αφού το σενάριο εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις. Τα υπόλοιπα, θα εξαρτηθούν από τους ανθρώπους του σινεμά
3) Η θεατρική παράσταση: - Η παράσταση οργανώθηκε από το σύλλογο προστασίας παιδιών του αυτιστικού φάσματος της Καστοριάς, που συνέλαβε την ιδέα και κινητοποίησε τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου «Μύησις» της πόλης. Με τη βοήθεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Θωμά Βελισσάρη που έκανε το σενάριο και τη σκηνοθεσία, έκαναν μιά θεατρική παράσταση που είχε μεγάλη επιτυχία: Τόσο, που επιλέχθηκε σαν μία από τις 5 καλύτερες ερασιτεχνικές παραστάσεις του «pocket Theatre festival», όπου τελικά κέρδισε το πρώτο βραβείο. - Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού, διοργάνωσε μικρή θεατρική παράσταση στις 5 Απριλίου 2008, στο Δημαρχείο Χολαργού. Η παράσταση έγινε πιλοτικά, και οι 100 περίπου γονείς που την είδαν, ενθουσιάστηκαν και έκριναν ότι πρέπει να επαναληφθεί σε μεγάλη αίθουσα, πράγμα που θα γίνει στα τέλη Μαίου. Η παράσταση θα γίνει Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΕΠΑΛ Χαλανδρίου – Έλλης 3 (πάροδος της Λ. Αγ. Παρασκευής στο ύψος του Σκλαβενίτη)
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 65.25.959 - 68.48.981 - 27.99.826 - 80.73.197 – 21.38.930 61.00.862 –
75.10.506 e-mails: pedikeomata@gmail.com ckon-niva@tellas.gr lendaris@otenet.gr gatsouli.eleni@gmaill.com mkilanioti@gmail.com

Οι συντελεστές
Σύλλογος προστασίας παιδιών αυτιστικού φάσματος Καστοριάς Διοργάνωση
Πολιτιστικός σύλλογος Καστοριάς “Μύησις” περιοδικό “Παιδί – ειδικά Δικαώματα