Σάββατο 19 Απριλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ



Ισραήλ & Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Απαιτείται πλήρης έρευνα για τον φόνο αμάχων από τον ισραηλινό στρατό Ανάμεσά τους παιδιά και εικονολήπτης του Ρόιτερ

17 Απριλίου 2008

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να διατάξει αμέσως πλήρη και αμερόληπτη έρευνα για τους χθεσινούς φόνους Παλαιστινίων αμάχων από ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι χθεσινές επιθέσεις, που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός μετά το φόνο στρατιωτών του στη μάχη, φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν με περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Φαίνεται πως υπάρχει μια νοοτροπία ατιμωρησίας στο εσωτερικό των ισραηλινών δυνάμεων, η οποία συμβάλλει ώστε να χρησιμοποιείται κατά συνήθεια απερίσκεπτη και δυσανάλογη βία».

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά και άλλοι άοπλοι άμαχοι. Περισσότεροι από 30 άλλοι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις ισραηλινών αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων που χρησιμοποίησαν άρματα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας χθες. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια επίθεσης του ισραηλινού στρατού μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους νεκρούς συγκαταλέγεται ο εικονολήπτης του Ρόιτερ Φαντέλ Σάνα, ο οποίος χτυπήθηκε από πυρά από ισραηλινό άρμα μάχης ενώ κινηματογραφούσε. Είχε μεταβεί επί τόπου με αυτοκίνητο που έφερε τη σαφή ένδειξη �TV-Press�. Σκοτώθηκε μόλις άρχισε να κινηματογραφεί το άρμα μάχης.

«Ο Φαντέλ Σάνα φαίνεται ότι φονεύθηκε εσκεμμένα παρ' όλο που ήταν άμαχος που δεν συμμετείχε καθόλου σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει επανειλημμένα και έχει ζητήσει τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες και άλλων εναντίον Ισραηλινών αμάχων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, καθώς και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι διαπράττουν τέτοιες επιθέσεις.

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, μεταξύ αυτών και την επίθεση της Ισλαμικής Τζιχάντ που στοίχισε τη ζωή δύο Ισραηλινών αμάχων στο πρατήριο καυσίμων Ναχάλ Οζ στις 9 Απριλίου», συνέχισε η Διεθνής Αμνηστία. «Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων έχει δυσανάλογο -και εντελώς απαράδεκτο- αντίκτυπο στους αμάχους, ιδίως στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας».

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).