Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ



Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας    
κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»
                         






ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας, καταγγέλλει στο λαό της Γλυφάδας την ανάλγητη στάση του Δήμου μας που εμπαίζοντας τους γονείς  όλο το καλοκαίρι μας ανακοίνωσε τελικά - ύστερα από σχετική ερώτησή μας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο - πως αφήνει για φέτος έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς πάνω από 400 παιδιά συνδημοτών μας. Και μάλιστα, κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια και από ποιους θα επιλεγούν τα μόλις 170 περίπου νέα παιδάκια που θα γίνουν αποδεκτά σε αυτούς, ενώ οργιάζουν οι φήμες για «σημειώματα» και «εξυπηρετήσεις ημετέρων». Ακόμη μας ανακοινώθηκε ότι οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό (δεν είναι παραπάνω από 40) και κυρίως με την πρόσληψη 99 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 40 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μια διαδικασία απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική, μέσα από την οποία η Δημοτική Αρχή εμπορεύεται κατά τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη για εργασία εκατοντάδων συμπολιτών μας. 
Ο αυξημένος φετινός αριθμός αιτήσεων για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (ξεπέρασαν τις 1000), είναι μια ανάγκη που δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών βάναυσων μέτρων που έχουν επιβάλει τα μνημόνια και που συνεχίζει με μεγαλύτερο ζήλο σήμερα η «τρόικα εσωτερικού» εξυπηρετώντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και ισοπέδωσης των κοινωνικών παροχών. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει πιστά και η Δημοτική Αρχή και οι κάθε μορφής υποστηρικτές της. Έχει αναλάβει τοπικά τον ρόλο του μοχλού επιβολής της περαιτέρω λιτότητας και κοινωνικής ερήμωσης στην πόλη μας.

Εμείς ως Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας, έγκαιρα είχαμε θέσει τα προβλήματα των παιδικών σταθμών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τόσο για το σοβαρότατο πρόβλημα των απαράδεκτων σχέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς (δίμηνες συμβάσεις ή εργασία με μπλοκάκι κ.λ.π.), όσο και κυρίως του αριθμού των παιδιών που μπορούσαν να δεχθούν. Συγκεκριμένα πριν το καλοκαίρι, ζητήσαμε να προχωρήσει ο Δήμος στην ίδρυση και νέου βρεφονηπιακού σταθμού ώστε να καλυφθούν οι διαφαινόμενες αυξημένες ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα ζητήσαμε το πάγωμα των τροφείων και την απαλλαγή από αυτά για τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι ή ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. χαμηλά εισοδήματα κ.λ.π.). Επίσης με επιστολή μας από τις αρχές Ιουλίου προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – που χρειάσθηκε να επανέλθουμε πιεστικά στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε κάποιες απαντήσεις - ζητούσαμε να πληροφορηθούμε την δυναμικότητα των δημοτικών παιδικών σταθμών, τον αριθμό των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλογής των παιδιών (σε περίπτωση που οι αιτήσεις θα υπερκάλυπταν τις διατιθέμενες θέσεις), το προσωπικό που απασχολείται και με ποιες σχέσεις εργασίας, καθώς και στοιχεία για τον έλεγχο της λειτουργίας τους. Είχαμε μάλιστα με πολλές ευκαιρίες επισημάνει ότι, είναι απαράδεκτη και προκλητική η πολιτική της Δημοτικής αρχής να προχωράει σε δαπάνες βιτρίνας ή στην παράνομη, σκανδαλώδη και άχρηστη αγορά των οικοπέδων Παπαδημητρίου ύψους 8,8 εκατομμυρίων € και από την άλλη να στερεί τα απαραίτητα κονδύλια άμεσης κάλυψης των αναγκών των συμπολιτών μας σε παιδικούς σταθμούς ή τις ανάγκες των σχολείων που μένουν χωρίς συντήρηση και χρήματα για πετρέλαιο, με απλήρωτους λογαριασμούς στις ΔΕΚΟ κ.λ.π. Η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν ότι το πρόβλημα είναι η μη έγκριση δαπανών από το υπουργείο εσωτερικών.

Όμως την κοροϊδία την ταλαιπωρία και τελικά την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, την υφίστανται οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας,  που ακόμη περιμένουν την απάντηση της Δημοτικής αρχής για το αν και πόσα παιδιά θα γίνουν δεκτά φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Έχει μπει ο Σεπτέμβρης και μόλις χθες ανακοινώθηκε μετά από παρέμβασή μας, πως ίσως οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί λειτουργήσουν από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (με ποιο άραγε προσωπικό;). Την μόνη απάντηση που έπαιρναν μέχρι σήμερα στο καυτό πρόβλημά τους οι συμπολίτες μας, είναι «να δείξουν κατανόηση». Στην ουσία κατανόηση για την δουλοπρεπή στάση της δημοτικής αρχής και της ηγεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΕ κ.λ.π.) - που πρόσκεινται στα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης  - που αντί να διεκδικούν, επαιτούν από το υπουργείο εσωτερικών τα απαραίτητα σχετικά κονδύλια που όμως τα δικαιούνται, γιατί είναι θεσμοθετημένα ακριβώς για αυτή την κοινωνική παροχή.

Μια δημοτική αρχή που θέλει να στέκεται δίπλα στους δημότες της και έχει ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας, δεν επαιτεί αυτά που δικαιούται, αλλά κινητοποιείται για την αγωνιστική διεκδίκησή τους. Γίνεται πόλος συσπείρωσης των δημοτών για να αποκρούσουν την καταστροφική λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών.

Πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή να καλέσει συνέλευση όλων των συμπολιτών μας που κατέθεσαν αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών παρέχοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών. Να καλέσει όλους τους δημότες σε κινητοποίηση για την διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων για τις κοινωνικές παροχές του δήμου στις οποίες ο Δήμος πρέπει να δώσει όλες του δυνάμεις και σταματήσει την πολιτική των έργων βιτρίνας που εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα σήμερα που η μνημονιακή πολιτική της «τρόικας εσωτερικού» χρεοκοπεί την κοινωνία και τους δήμους. Που οδηγεί στην κατάρρευση τις κοινωνικές δομές των δήμων: σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός κ.λ.π.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας μαζί με τους πολίτες της πόλης μας, θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των απολύτως αναγκαίων  σήμερα θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης. Πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μην αφήσουμε την κοινωνία να καταρρεύσει. 
Ειδικότερα για τους παιδικούς σταθμούς διεκδικούμε:
  • Την ίδρυση παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους.
  • Το δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα παιδιά των κατοίκων της πόλης μας που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων – ανέργων ή νομιμοποιημένων και όχι αλλοδαπών γονέων.
  • Την πρόσληψη του αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται για την στελέχωση τους με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων με τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις εργασίες (δίμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις ή με μπλοκάκι κ.λ.π.)
  • Την εγκατάσταση των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως φαγητό κ.λ.π.
  • Την συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

                                             ΓΛΥΦΑΔΑ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
                                                        ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
                                            ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
                              Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας