Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδικοί Σταθμοί Γλυφάδας


  Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
                  κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»






ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 450 ΠΑΙΔΙΑ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑ κ. ΤΣΑΚΙΡΗ

AΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας, είναι  υποχρεωμένη, ύστερα από την σχετική ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του ΚΑΠΠΑ κ. Τσακίρη, να τοποθετηθεί και πάλι στο λαό της Γλυφάδας για το θέμα των παιδικών σταθμών επισημαίνοντας κυρίως τα σημεία που είτε αποσιωπήθηκαν, είτε δεν πήραμε πειστικές απαντήσεις. Και δυστυχώς αυτά είναι πολλά:
·                     Είναι ή δεν είναι ανάλγητη η στάση της Δημοτικής αρχής όταν εμπαίζει τους γονείς όλο το καλοκαίρι και τελικά αφήνει έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς πάνω από 450 παιδιά συνδημοτών μας.
·                     Καμιά  απάντηση δεν λάβαμε για το από ποιους, με ποια κριτήρια και με ποιο τρόπο έχουν επιλεγεί τα μόλις 170 περίπου νέα παιδάκια που έγιναν δεκτά σε αυτούς. Η αόριστη επίκληση του σχετικού ΦΕΚ της Κυβέρνησης μόνο ως πρόφαση μπορεί να εκληφθεί. Μήπως ο κ. Αντιπρόεδρος πρέπει να δημοσιοποιήσει τους πίνακες κατάταξης όλων των παιδιών που έκαναν αίτηση (και όχι μόνο των παιδιών που έγιναν δεκτά) και πως αυτοί έχουν προκύψει (με αναφορά στην συγκεκριμένη μοριοδότηση του καθενός) όπως έχουν κάνει όμοροι δήμοι;
·                     Δεν λάβαμε καμιά συγκεκριμένη απάντηση για τα προσόντα του προσωπικού που «θα» στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς, ούτε το παραμικρό στοιχείο για την διαδικασία πρόσληψης των 99 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 40 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πόσους εξ αυτών, με ποια προσόντα και με ποια κριτήρια έχετε προσλάβει μέχρι σήμερα;
·                     Ενώ μας λέτε ότι βλέπετε το προσωπικό των παιδικών σταθμών «σαν συνεργάτες, σαν παιδαγωγούς, σαν ανθρώπους….» και άλλα ηχηρά παρόμοια, τις ίδιες μέρες η Δημοτική αρχή στα δικαστήρια, με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων αντιφάσκει και δεν στηρίζει το γεγονός ότι «οι απολυμένοι συμβασιούχοι από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους γιατί όντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Αυτή η απαράδεκτη στάση του Δήμου είναι προφανώς το άκρον άωτον της υποκρισίας και της αναλγησίας.
·                     Μήπως εσείς κ. Αντιπρόεδρε κάνετε λάθος - και παραπληροφορείτε το λαό της πόλης μας - ότι τα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί αποκλειστικά από τους δημότες για το «πρασινόσημο» μπορούν να διατεθούν μόνο για αγορά οικοπέδων για πλατείες και παιδικές χαρές;
Σας θυμίζουμε λοιπόν – για να ενημερωθούν και οι δημότες για τα αστήριχτα επιχειρήματά σας - ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν και για αγορά οικοπέδων ή ακινήτων που να καλύπτουν και άλλες κοινωνικές ανάγκες του Δήμου μας όπως για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, κοινωνικά ιατρεία κ.λ.π.(σχετικές αποφάσεις 297/95 και 450/95, του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας).
Εμείς καταγγείλαμε την στάση της Δημοτικής αρχής που - μέσα στην κατακρήμνιση της αξίας των ακινήτων και τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν από την βάναυση πολιτική της λιτότητας πολλοί συμπολίτες μας -  αποφάσιζε την σκανδαλώδη, παράνομη και αχρείαστη αγορά των οικοπέδων Παπαδημητρίου στην περιοχή του Καρβέλα ύψους 8,8 εκατομμυρίων €. Είχαμε μάλιστα προτείνει να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα στη διάθεση αυτών των χρημάτων για την αγορά οικοπέδου ή ακινήτου για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και δημοτικού ιατρείου πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Τερψιθέα καθώς και για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην Τερψιθέα (είναι ντροπή που το 7ο Γυμνάσιο λειτουργεί σε παλιά βιοτεχνία, ή το γεγονός της λειτουργίας του 5ου Λυκείου σε προκάτ αίθουσες και του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αργυρούπολης Ελληνικού). 
Εδώ δεν ντράπηκε η Δημοτική αρχή να αφήσει όλα τα σχολεία της Γλυφάδας χωρίς συντήρηση και με απλήρωτους τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και σκανδαλωδώς μεταφέρατε 340.000€, που ήταν στον προϋπολογισμό του Δήμου για την συντήρηση των σχολείων, σε άλλα έργα βιτρίνας και που οπωσδήποτε δεν ήταν άμεσης προτεραιότητας όπως η ανάγκη για συντήρηση των σχολείων και μάλιστα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κατά την οποία προμηνύονται τεράστια προβλήματα και ελλείψεις όπως δαπάνες για θέρμανση κ.λ.π.
Είμαστε αναγκασμένοι κ. Αντιπρόεδρε να σας επισημάνουμε και πάλι ότι ο αυξημένος φετινός αριθμός αιτήσεων για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι μια ανάγκη που δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε προέκυψε έτσι ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών βάναυσων μέτρων που έχουν επιβάλει τα μνημόνια και που συνεχίζει με μεγαλύτερο ζήλο σήμερα η «τρόικα εσωτερικού» εξυπηρετώντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και ισοπέδωσης των κοινωνικών παροχών. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει πιστά και η Δημοτική σας αρχή και οι κάθε μορφής υποστηρικτές της. Έχετε αναλάβει τοπικά τον ρόλο του μοχλού επιβολής της περαιτέρω λιτότητας και κοινωνικής ερήμωσης στην πόλη μας.

Εμείς ως Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας, έγκαιρα είχαμε θέσει τα προβλήματα των παιδικών σταθμών τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με επιστολή μας προς εσάς από τις αρχές Ιουλίου χωρίς να πάρουμε ακόμη καμιά απάντηση.
Οι γονείς των 450 παιδιών που έμειναν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης μας που υπέστησαν τελικά την κοροϊδία, την ταλαιπωρία και κυρίως την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση περιμένουν σαφείς, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις και κυρίως μέτρα επίλυσης των προβλημάτων τους. Περιμένουν από την Δημοτική σας αρχή να εγκαταλείψει την δουλοπρεπή στάση της απέναντι στην τρόικα εσωτερικού, να παύσει να επαιτεί και να διεκδικήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τα απαραίτητα σχετικά κονδύλια που δικαιούται, γιατί είναι θεσμοθετημένα ακριβώς για αυτή την κοινωνική παροχή και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την αγωνιστική διεκδίκησή τους καλώντας τους δημότες σε συσπείρωση για την απόκρουση της καταστροφικής λαίλαπας των μνημονιακών πολιτικών. Ειδικότερα σήμερα που η μνημονιακή πολιτική της «τρόικας εσωτερικού» χρεοκοπεί την κοινωνία και τους δήμους και οδηγεί στην κατάρρευση τις κοινωνικές δομές τους όπως τα σχολεία,  βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π.
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας μαζί με τους πολίτες της πόλης μας, θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των απολύτως αναγκαίων  σήμερα θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να μην αφήσουμε την κοινωνία να καταρρεύσει. 
Δεν θα σταματήσουμε διεκδικούμε ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς:
·                Την ίδρυση παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους.
·                Το δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα παιδιά των κατοίκων της πόλης μας που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων – ανέργων ή νομιμοποιημένων και όχι αλλοδαπών γονέων.
·                Την πρόσληψη του αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται για την στελέχωση τους με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων με τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις εργασίες (δίμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις ή με μπλοκάκι κ.λ.π.)
·                Την εγκατάσταση των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως φαγητό κ.λ.π.
·                Την συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

                                             ΓΛΥΦΑΔΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
                                                        ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
                                            ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
                              Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας