Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κοινωνία

Ημερομηνία: 17/09/2012
Συγγραφέας: left.gr
http://www.left.gr/article.php?id=7722

Η συνολική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανέδειξε τόσο τη ρεαλιστική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το εναλλακτικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανάπτυξης, όσο και την αμηχανία των μνημονιακών δυνάμεων να απαντήσουν σε αυτό.

Είναι σαφές ότι οι μνημονιακές πολιτικές πλήττουν την κοινωνία, το εισόδημα του κόσμου της εργασίας, οδηγούν κόσμο στην ήδη πρωτοφανή ανεργία και αποδομούν το κοινωνικό κράτος. 

Σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέδειξε με σαφήνεια ένα σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και ανάπτυξης σε αντιπαράθεση με το σχέδιο του μνημονίου που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία. 


Προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κοινωνία


Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο Βελλίδειο ήταν ένα προσκλητήριο προς τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις για στήριξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου, ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και ανόρθωσης της οικονομίας, με στόχους: την προστασία της κοινωνίας από τη φτώχεια και την ανεργία, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες,  την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, τη στήριξη και ανάπτυξη της ναυτιλίας και των δημόσιων μαζικών μεταφορών.


Για την επίτευξη των στόχων αυτών προτάθηκε η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, ως ενός ισότιμου εταίρου που αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.

Σύγκρουση με το μνημόνιο


Το εναλλακτικό στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-EKM συγκρούεται με το σχέδιο της κυβέρνησης και των δυνάμεων που τη στηρίζουν, δηλαδή με το σχέδιο του μνημονίου, των συνεχιζόμενων μέτρων κοινωνικής λεηλασίας,  ύφεσης και οικονομικής καταστροφής, που δεν έχει ως στόχο το ζήτημα του χρέους, αλλά την επιβολή μιας βάρβαρης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και ολοκληρωτικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

Ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός


Η αδυναμία του μνημονιακού μπλοκ να απαντήσει πειστικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι παραπάνω από προφανής. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν είχε το σθένος να εμφανιστεί παρά μόνο λίγες ώρες στη ΔΕΘ, μην μπορώντας να υπερασπιστεί τη συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου, σε πλήρη αντιδιαστολή με την περσινή του αντιμνημονιακή παράσταση στον ίδιο χώρο. 


Τα αδιέξοδα της τρόικας εσωτερικού 


Η κατάρρευση της επιχειρηματολογίας τους για τον μονόδρομο του μνημονίου, καθώς και η πλήρης αντιδιαστολή μεταξύ των προεκλογικών τους υποσχέσεών για απεμπλοκή από το μνημόνιο και των μετεκλογικών τους μνημονιακών μέτρων, έχει καταδείξει με εμφανή τρόπο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και την πολιτική της γύμνια. Αυτήν προσπαθεί να καλύψει είτε με διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είτε με προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών. 



Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτικές του πανικού που διακατέχει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ταυτόχρονα και για παροχολογία και για φορομπηχτική πολιτική. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουμε πως αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν, ακόμα και για τους επικοινωνιακούς εγκεφάλους της ΝΔ, αλλά και να παρακολουθήσουμε τις αντιφάσεις στις οποίες συνεχώς πέφτει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαθέσεις νεκρανάστασης του κρατισμού εκείνοι που πρώτα έφτιαξαν ένα «κράτος» που εξυπηρετούσε την αναπαραγωγή των πελατειακών τους δικτύων, σε ένα όργιο διαφθοράς και διαπλοκής και τώρα καταστρέφουν όχι αυτό, αλλά τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ασφάλιση. Μιλούν για ανάπτυξη εκείνοι που καταστρέφουν με μεθοδικότητα κάθε δυνατότητα της χώρας για καινοτόμες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπόσχονται ευρωπαϊκά κονδύλια που ποτέ δεν έρχονται, την ίδια στιγμή που τα λουκέτα και οι απολύσεις δεν έχουν τέλος.
Ο πανικός αυτός θα μεγαλώνει όσο η πολιτική πρόταση της αριστεράς θα αγκαλιάζεται από μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας και όσο φαίνεται πιο ορατή η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από αυτήν. 


Αγώνας μέσα και έξω από τη βουλή


Στο επόμενο διάστημα, μέσα και έξω από τη βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προσπαθήσει να εκφράσει τους εκατομμύρια πολίτες που ασφυκτιούν από τη μνημονιακή θηλιά, θα συζητήσει μαζί τους σε όλη την Ελλάδα την προγραμματική του πρόταση, θα αγωνιστεί ενάντια στην επιβολή των μέτρων, αλλά και θα αναλάβει πρωτοβουλίες στον ευρωπαϊκό χώρο, ως μια ώριμη, υπεύθυνη και συνάμα μαχητική δύναμη που στέκεται απέναντι από την τρόικα, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας.