Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αναμφισβήτητα, από μια άποψη, κατώτερο των προσδοκιών μας, κατώτερο του ποσοστού των τελευταίων εθνικών εκλογών.
Από μια άλλη άποψη, το αποτέλεσμα, πάλι καλά που στάθηκε στο 4,7% και δεν πήγε παρακάτω. Διότι:
Η ελπίδα που γεννήθηκε με το 5,04% των βουλευτικών εκλογών του 2007 και η εντύπωση που δημιουργήθηκε από τη δημοσκοπική έκρηξη, εξανεμίστηκε από τη μη πραγματοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΝ εξακολούθησε να θέλει να κανοναρχεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η καρεκλομαχία στο εσωτερικό του ΣΥΝ για το ποιος θα είναι πρώτος στο ευρωψηφοδέλτιο και ποιος δεύτερος έπνιξε το ήθος μας. Αποφάσισαν να διεξάγουν δημοψήφισμα στο κόμμα τους, τι το δημοκρατικότερο; Κι αμέσως μετά αγωνίστηκαν οι της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ να το ανατρέψουν.
Η επιβολή του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την 1η, την 3η και την 5η θέση και η υποταγή των άλλων συνιστωσών σ’ αυτήν. Η εικόνα προς τα έξω ακύρωνε κάθε προσπάθεια ότι είμαστε κάτι διαφορετικό.
Η καρεκλομαχία για το ποιος θα έχει τη 2η θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο, ανάμεσα στην ΚΟΕ και στο ΔΗΚΚΙ, αποπροσανατόλιζε από τον κύριο στόχο.
Η απόρριψη όλων των προτάσεων της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» για ένα ψηφοδέλτιο που θα δείχνει όχι ποιος θα εκλεγεί ευρωβουλευτής, αλλά ποιο Ευρωψηφοδέλτιο θα έχει ευρύτερη απήχηση και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της αριστεράς και της νεολαίας.
Ο τρόπος διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα. Αντί να προβάλλονται σε όλα τα ΜΜΕ και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και ιδιαίτερα οι τρεις πρώτοι (Χουντής, Σωτηρίου, Παπαδημούλης) εμφανίζονταν άλλοι και κατά κύριο λόγο είχαν την πρωτοκαθεδρία τα στελέχη του ΣΥΝ.
Η, όπως εμφανίστηκε, καρεκλομαχία στην τηλεμαχία (debate) για το ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έπρεπε καν να γεννηθεί θέμα. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει, σύμφωνα με τους απαιτούμενους κοινοβουλευτικούς κανονισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ο Αλέκος Αλαβάνος έπρεπε να τον εκπροσωπήσει.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, καταπολέμησε αρχικά το Ευρωψηφοδέλτιο, ως προς τη σύνθεσή του, στη συνέχεια τα έβαλε με την Ελένη Σωτηρίου, μέσω της πολιτικής της τοποθέτησης. Δεν υπήρξε ούτε μια φωνή υπεράσπισης του ψηφοδελτίου από την πλευρά αυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα αποχής στη συντριπτική πλειοψηφία των φίλων και των οπαδών της.
Γενικά, δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι δεν διαφέρουμε από τους άλλους, ότι είμαστε σαν κι αυτούς, γιατί λοιπόν να μας ψηφίσουν;
Η Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» ευθύνεται γιατί δεν κατάφερε να πείσει τις άλλες συνιστώσες. Δεν βρήκε τα κατάλληλα επιχειρήματα.
Η ήττα όμως που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, αν μελετηθεί σ’ όλο της το βάθος και την έκταση και κυρίως εκφράσουν τη γνώμη τους, σ’ έναν ανοιχτό διάλογο, όλοι οι Συριζίτες και οι Συριζίτισσες , μπορεί να μείνει ως μια οδυνηρή ανάμνηση. Αν το θελήσουμε, είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε τα κακώς κείμενα και να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του αριστερού κόσμου. Οι καιροί ου μενετοί, οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Ας μην τις χάσουμε.