“Πίσω από κάθε φωτιά -ιδίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής-, ζωγραφίζονται συμφέροντα κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση”, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατά τη χθεσινή του περιοδεία στην καμένη νότια περιοχή του Υμηττού. Σε ένα μαύρο τοπίο, με ένα πυροσβεστικό όχημα να επιβλέπει την κατάσταση και πυροσβέστες να κατασβήνουν κάποιες τελευταίες μικρές εστίες, αλλά και με φόντο τη θέα σχεδόν ολόκληρης της Αθήνας, η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού περπάτησε στα καμένα, αντικρίζοντας από κοντά την καταστροφή. “Για άλλη μια χρονιά οι δασικές εκτάσεις της χώρα μας βρίσκονται στο έλεος των καταπατητών, των εμπρηστών, στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών”, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2007, δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στον τρόπο οργάνωσης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η δασοπυρόσβεση.
Κατά τη σύντομη συνομιλία της με τους πυροσβέστες, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την εξέλιξη των επιχειρήσεων αλλά και τις ελλείψεις και τα προβλήματα της δασοπροστασίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο χώρος εδώ και πολλά χρόνια και συγκεκριμένα την αναγκαία δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, την κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων, τη σαφή οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων, τη δημιουργία θεσμικών ρυθμίσεων που να προστατεύουν την αναδάσωση των καμένων περιοχών καθώς και την ενίσχυση του εθελοντισμού. “Τίποτα απ' αυτά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει”, συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως με το “μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα” πρέπει να απασχολεί όλη τη χρονιά και όχι “μετά την καταστροφή”.
Τον πρόεδρο του ΣΥΝ συνόδευαν ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ., οι Μπ. Μπιλίνης και Στ. Σκαμπαρδώνης, μέλη του Τμήματος Οικολογίας, καθώς και τοπικά στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία τον ενημέρωσαν αναλυτικά τόσο για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όσο όμως και ευρύτερα για τα "παθήματα" του Υμηττού τα τελευταία χρόνια.