Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ!





Με πραγματική οδύνη, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου είδαμε το μεγαλύτερο τμήμα του Υμηττού μας να παραδίδεται στις φλόγες. Ήταν αρκετές λίγες ώρες για να καταστραφούν και να γίνουν στάχτη και κάρβουνο όλοι οι θήλακες πρασίνου σε πλαγιές και χαράδρες που τοσο η ιδια η φυση οσο και οι ίδιοι οι πολίτες χρόνια τώρα είχαν δημιουργήσει.

Η τραγική εικόνα της επόμενης μέρας μιλάει απο μόνη της. Η σημερινή συγκυρία είναι αμείλικτη και βγάζει τις μάσκες πολλών. Μπορεί οι εισαγγελείς να αναζητούν τους εμπρηστές αλλά είναι ολοφάνερο ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί που με πράξεις και παραλείψεις παρέδωσαν το βουνό μας στις φλόγες.

Είναι εκείνοι που αρνούνται απο το 2000 να υπογράψουν τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Υμηττό με βάση την απόφαση του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου η οποία ορίζει το βουνό ως Δημόσια Δασική Έκταση και δεν αφήνει περιθώρια σε διεκδικήσεις ιδιωτών.

Είναι εκείνοι που παρέμειναν αδρανείς στις πιέσεις μας να απομακρυνθούν μπάζα και σκουπίδια απο τις πλαγιές και τις χαράδρες του βουνού.

Eίναι εκείνοι που εξήγγειλαν οτι θα νομιμοποίησουν τους μικρούς και μεγάλους σφετεριστές της δημόσιας δασικής γής με προϋπόθεση την πληρωμή προστίμου.

Είναι ο Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή της Γλυφάδας που πριν ενα μήνα ψήφισαν και γνωμοδότησαν θετικά για το Προέδρικο Διάταγμα που προβλέπει να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές και να συνεχιστεί η «νομότυπη» δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων στον Υμηττό με συνέπεια να χάσει εντελώς τον δασικό του χαρακτήρα και να μετατραπεί σε ένα «αστικό πάρκο».

Στην ίδια συνεδρίαση έγιναν η μοναδική δημοτική αρχή της περιοχής που ψήφισε με πάθος τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ ως έχουν για τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.

Όλα τα παραπάνω είναι τα επεισόδια του χρονικού ενος προαναγγελθέντος θανάτου.

Ως συνήθως οι ηθικοί αυτουργοί πρώτοι εσπεύσαν να παρακολουθήσουν τις καταστροφικές φλόγες δίπλα δίπλα με τις τηλεοπτικές κάμερες. Μήπως καταγραφεί ένα πλάνο με τα ψεύτικα δάκρυά τους....

Ήταν φυσικό και επόμενο οτι οι εξέλιξεις που δρομολόγησαν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη Δημάρχου και δημοτικής αρχής για τον Υμηττό θα πυρπολούσαν την περιουσία των παιδιών μας και θα έσπρωχναν το χέρι των εμπρηστών.

Οσο θα είναι κυρίαρχη η πολιτική που μετατρέπει σε εμπόρευμα τη δημόσια δασική γη και τους πνεύμονες πρασίνου θα υπάρχουν εμπρηστές και θα είναι πιο ισχυροι απο τον κρατικό μηχανισμό που απλως περιμένει να βρέξει....

Μονο η κινητοποίηση των κατοίκων και η ενεργητική παρέμβαση τους είναι ικανη να βάλει φρένο στην συνεχιζόμενη καταστροφή της ίδιας μας της ζωής.

Είναι χρέος μας να βάλουμε στην άκρη όλους τους υποκριτες και τους οσφυοκάμπες της τοπικής και κεντρικής πολιτικής σκηνής που θυσιάζουν την ποιότητα της ζώης μας μπροστά σε μεγάλα και μικρά οικονόμικα συμφέροντα.

Χωρίς καθυστερησεις και μισόλογα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πρασινίσει ξανά το βουνό μας με οργανωμένη και εκταταμένη δενδροφύτευση.

Να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 11.000 στρεμμάτων και να επεκταθεί η Ά ζώνη απόλυτης προστασίας στο σύνολο της έκτασής του.

Να ιδρυθεί επιτέλους το Δασαρχείο Υμηττού.

Καμία επέκταση αυτοκινητόδρομων στα όρια του Υμηττού.

Να ληφθούν εγκαιρα μέτρα αντιπλημυρικής προστασίας.

Για την «ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας

16 Ιουνίου 2009

anthropinipoli@yahoo.gr