Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/06/2009
Τελικά το κλίμα που όλοι εισπράτταμε, είτε από τις επαφές μας είτε από τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων για τη δυσφορία έως την οργή των πολιτών απέναντι στα κόμματα εξουσίας, κυρίως, αλλά και στο σύνολο της πολιτικής, επιβεβαιώθηκε.
Οι μισοί ψηφοφόροι, δηλαδή περίπου 4.900.000 πολίτες, αρνήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες! Δεν ξέρω αν πίστευαν πως τα κόμματα και κυρίως αυτά της εξουσίας θα έπαιρναν το μήνυμα. Άλλωστε γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι θα απαντήσουν. Και απάντησαν, οι χαμένοι της αναμέτρησης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, πως έλαβαν το μήνυμα, πως θα κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις, ώστε στις εθνικές εκλογές να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να νικήσουν. Δικαίωμά τους. Αυτά πρέπει να πουν, αυτά είπαν. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά, παρά την αποχή, ο δικομματισμός, που τους εξόργισε, να καταγράψει ένα πολύ καλό σκορ 70% για τα δεδομένα της περίστασης. Έτσι η τιμωρία δια της αποχής ελάχιστα ενόχλησε.
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν περισσότερο ενθουσιασμένοι από ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Περίμεναν μια πολύ μεγαλύτερη διαφορά για να θέσουν πιεστικά αίτημα για επίσπευση των εθνικών εκλογών.
Σημαντική η εκλογική άνοδος του ΛΑΟΣ. Εισέπραξε τους αγανακτισμένους με τις κυβερνητικές επιδόσεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. Δούλεψε με τέχνη στα σύνδρομα της ξενοφοβίας, με τη λαθρομετανάστευση να έχει πάρει διαστάσεις που πολλούς πολίτες τους τρομάζουν. Η ανικανότητα ή, επιεικέστερα, η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτό το ακανθώδες ζήτημα επέτρεψε στον Καρατζαφέρη να επενδύσει με τέχνη και αποτελεσματικότητα.
Στην αριστερά, το ΚΚΕ, παρά τη μείωση του ποσοστού του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, είναι ασφαλώς ενθουσιασμένο. Θα ήταν και με μία ψήφο παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ισορροπημένη απόδοση σε όλη την Ελλάδα λόγω της αρκετά καλής οργανωτικής δομής του, της σημαντικής συσπείρωσής του και με δυνάμεις στις μεγάλες ηλικίες, κατηγορία ψηφοφόρων που δεν απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες, κράτησε επιτυχώς την διαμαρτυρία από τα αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε σαφώς πολύ καλύτερη επίδοση από αυτή που καταγράφηκε στις κάλπες. Οι διαφορές των δύο βασικών τάσεων του Συνασπισμού δεν επουλώθηκαν και αυτό είχε κόστος. Κόστος είχε, στην συγκεκριμένη εκλογική επίδοση, και η υπερεπένδυση στη νεολαία και τους αγώνες της. Η νεολαία τελικά ήταν ο μεγαλύτερος πληθυσμός μεταξύ των ψηφοφόρων που απείχαν. Τα υπόλοιπα δεν είναι του παρόντος. Το εκλογικό αποτέλεσμα χρειάζεται σοβαρή μελέτη και, φυσικά, ψυχραιμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά, διότι είναι η μοναδική δύναμη η οποία μπορεί να επιδράσει δημιουργικά στις δύσκολες εξελίξεις που έρχονται απειλητικά, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η... φυγή προς τα εμπρός δεν είναι υπεκφυγή και δικαιολογία. Είναι, πρωτίστως, πολιτική ανάγκη.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΑΥΓΗ"