Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Παραμένει στην προεδρία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος

Στη θέση του παραμένει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ανακοινώθηκε χθες μετά την συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, περίπου 150 μέλη ήταν συγκεντρωμένα έξω από τα γραφεία του ζήτώντας από τον Αλαβάνο να παραμείνει.

«Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα», τόνισε ο κος Αλαβάνος, επισημαίνοντας το επόμενο σημείο-καμπή για το μέλλον του κόμματός του. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα συγκληθεί τον Οκτώβριο, θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα, «για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού», όπως αναφέρεται. Σημειωτέον, στην αρχή του Ιουλίου θα συνεδριάσει και το Συντονιστικό που θα προετοιμάσει τη Συνδιάσκεψη του Φθινοπώρου.

Ο κ. Αλαβάνος εμφανιζόταν έως χθες αμετάκλητος αναφορικά με την απόφαση της παραίτησης, την οποία είχε διατυπώσει στα όργανα του κόμματος. Ωστόσο, η τελευταία του κουβέντα ήταν ότι «με τις μικρές του δυνάμεις», όπως αναφέρει, συμμετέχει στην προσπάθεια ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχιση του αγώνα της παράταξης. «Όχι μόνο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στην Συνδιάσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Γραμματείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, «μετά την ομόφωνη έκκληση των μελών της Γραμματείας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αποφάσισε να συνεχίσει την δραστηριότητά του συμβάλλοντας ενεργητικά στην προσπάθεια της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας».

Όπως είπε ο κος Αλαβάνος, «με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση [...] απελευθερώθηκε ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό το συναίσθημα είναι η μεγάλη μας δύναμη, γιατί δίπλα στη σύγχυση του σήμερα τρέφεται η ελπίδα του αύριο», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Μπορούμε λοιπόν. Όλοι μαζί». Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τη βούλησή του να συμμετάσχει στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε «παρών» στην προσπάθεια εμβάθυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο». «Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας».

Ας σημειωθεί πως ο κος Αλαβάνος διαμήνυσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για «όσα διαδραματίστηκαν από τον Σεπτέμβρη 2007 μέχρι τον Ιούνη του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές», επσημαίνοντας:

«Συζήτησα με τη Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κυρίως, όμως έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη.

Αυτός ο κόσμος με τα βιώματα και τις καταβολές του είναι η μοναδική περιουσία μας, ελπίδα για τη χώρα μας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολες» αυτές τις ημέρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «είχαν και τη χρησιμότητά τους», καθώς «αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Έχουμε προ πολλού φθάσει στο σημείο τομής. Κάθε καθυστέρηση ή αναβολή θα είναι αρνητικά καθοριστική».