Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΑΝΤ1

Τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε χαρούμενοι γιατί μετά από δύσκολες αλλά δημοκρατικές διαδικασίες εξασφαλίσαμε την ενεργή παρουσία όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των βουλευτικών εκλογών κρατώντας ζωντανή την ελπίδα και το στόχο της ενωμένης Αριστεράς.

Πώς κρίνετε την απόφαση Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές;

Εμείς θέλαμε ο Αλέκος να είναι υποψήφιος όπου ο ίδιος επιθυμεί και θεωρούμε την απουσία του σημαντική απώλεια για την Αριστερά και το κοινοβούλιο. Όμως είμαι σίγουρος ότι ο Αλέκος θα βρει τον τρόπο να βοηθήσει προεκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ίδιος έχει τεράστια πολιτική συνεισφορά στην αναγέννηση αυτού του ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς και πιστεύει πολύ στην προοπτική του.

Με τα προβλήματα που είχατε τους τελευταίους τρεις μήνες θα μπορέσετε να συσπειρώσετε τον κόσμο σας και να μπείτε στη βουλή;

Ο κόσμος μας είναι εκπαιδευμένος στις δυσκολίες που συνεπάγονται οι ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες της δικής μας ζωηρής και ατίθασης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επίσης, εμείς δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχουμε ως όπλα τις ιδέες και τις αξίες μας, το πρόγραμμα μας, τους αγώνες μας και τις νίκες μας και με αυτά θα δώσουμε την εκλογική μάχη. Τέλος, από το αν θα μπει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή εξαρτάται το αυριανό πολιτικό σκηνικό, εάν δηλαδή θα υπάρχει αυτοδυναμία ή νέες ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις, και αυτό θα το εκτιμήσουν οι πολίτες και η νεολαία. Εξάλλου, προσωπικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ την πολιτική ζωή χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα ήταν ιδιαίτερα μπανάλ και αποξηραμένη.

Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

Για μας δεν είναι θέμα αρχής η συμμετοχή μας ή όχι σε συμμαχικές κυβερνήσεις. Είναι καθαρά θέμα προγράμματος και επειδή το πρόγραμμά μας είναι σε πολύ μεγάλη απόκλιση από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κεντρική κυβερνητική συνεργασία μαζί του.

Εάν όμως το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει μετεκλογικά με πλευρές του προγράμματός σας;

Μακάρι αυτό να συνέβαινε, γιατί ποια πολιτική δύναμη δεν θα ήθελε να προωθηθούν οι προγραμματικοί της στόχοι, αλλά εκτιμούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετακινηθεί προς τα Αριστερά. Τα κόμματα δεν αλλάζουν πολιτική από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά, εάν το ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει μετεκλογικά, γιατί δεν το κάνει προεκλογικά για να ξέρει και ο λαός με ποιους πραγματικά έχει να κάνει. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές δεσμεύσεις προς διεθνείς και εγχώριους οικονομικούς οργανισμούς που θα το σπρώξουν είτε σε συναίνεση και συνεργασία με τη Ν.Δ. είτε σε νέες εκλογές για να πάρει αυτοδυναμία. Γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζεται ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υψώσει μια ισχυρή ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες απέναντι στις σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν μετεκλογικά από οποιαδήποτε κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.