Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

"Όχι" των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για δασολόγιο

Στο τελικό κοινό ψήφισμα για τις πυρκαγιές κατέληξε χτες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια -που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ύστερα από τις φωτιές του Αυγούστου- πραγματοποιήθηκε στη βάση του κειμένου στο οποίο κατέληξαν οι ευρω-ομάδες, ψήφισμα το οποίο είχαν συνυπογράψει όλες οι πολιτικές ομάδες, εκτός από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Το τελικό ψήφισμα της Ολομέλειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καταδίκη της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, την αναγνώριση της μη αποτελεσματικής εφαρμογής των προηγούμενων ψηφισμάτων, την επέκταση των προβλεπόμενων μέτρων και σε περιπτώσεις πλημμυρών, αλλά και τη διαπίστωση πως αν η Ελλάδα είχε λάβει αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών θα ήταν πολύ ηπιότερες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από το τελικό ψήφισμα, καθώς δεν εγκρίθηκαν δύο βασικές τροπολογίες, όπως ο ίδιος επισημαίνει, που κατέθεσε, με αποτέλεσμα να αφεθούν “στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών και πλημμυρών ειδικά στην Ελλάδα”. Συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής, που κατέθεσε έξι στο σύνολο τροπολογίες (οι τέσσερις υπερψηφίστηκαν), έθεσε στη συζήτηση την ανάγκη απαγόρευσης των αλλαγών στις χρήσεις γης καθώς και τη σύνταξη, χωρίς χρονοτριβή δασολογίου.

"Οι αλλαγές στις χρήσεις γης, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές για την προστασία και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, αφορούν κυρίως την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο φυσικό χώρο, με αποτέλεσμα συχνά να ξεφυτρώνει τσιμέντο στη θέση του καμένου δάσους", σημείωσε σε δήλωσή του αναφορικά με την πρώτη τροπολογία, ενώ η ανάγκη για σύνταξη δασολογίου αναγνωρίζεται, ως γνωστόν, σχεδόν καθολικά ως πρώτη προτεραιότητα για την αποτελεσματική πρόληψη από τις πυρκαγιές και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι εν λόγω τροπολογίες απορρίφθηκαν από όλους τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με μόνη εξαίρεση την Μ. Γιαννάκου που απείχε από την ψηφοφορία. Ο Ν. Χουντής τόνισε πως η μη αποδοχή των τροπολογιών είχε διαφανεί από τις διαπραγματεύσεις για το κοινό συμβιβαστικό ψήφισμα, όπου “ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. έδειξε μεγάλη απροθυμία να τις περιλάβει στο κοινό ψήφισμα”.

“Πανηγυρίζουν” οι Οικολόγοι Πράσινοι για το ψήφισμα

Εν τω μεταξύ, με χθεσινή τους ανακοίνωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για “σημαντική νίκη” στο Ευρωκοινοβούλιο και “μεγάλη ανατροπή στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για τις δασικές πυρκαγιές”, που, όπως υποστηρίζουν, πέτυχε η ομάδα των Πράσινων. Ο κ. Τρεμόπουλος μάλιστα ανέφερε σε δήλωσή του πως δεν συνυπέγραψε το αρχικό κοινό σχέδιο ψηφίσματος των ομάδων, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν το είχε συνυπογράψει. Την ίδια ώρα, οι τροπολογίες των Πράσινων για την απαγόρευση αλλαγής χρήσεων γης και για την άμεση κατάρτιση δασολογίων επίσης απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ:΅ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ