Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Μυτιλήνη: Καμία μέριμνα απο την πολιτεία για τους πρόσφυγες

Καμία μέριμνα δεν έχει λάβει ακόμη η πολιτεία για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν από τη Μυτιλήνη, "ελεύθεροι" πλέον μετά την διεθνή κατακραυγή για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στο κέντρο της Παγανής.

Ειδικότερα, για την ομάδα των 40 γυναικών προσφύγων και των μικρών παιδιών τους, στους οποίους προσφέρθηκε κάποιου είδους αρωγή απο τον Δήμο Πειραιά, η παραμονή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας -αφού το Κέντρο Αστέγων του Δήμου, όπου είχαν αρχικά μεταφερθεί, κρίθηκε ανεπαρκές- είναι ολιγοήμερη, με συνέπεια τις επόμενες μέρες να βρεθούν στον δρόμο! Την ίδια ώρα, οι υπολοιποι συμπατριώτες τους που φθάνουν με ένα χαρτί στα χέρια, το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα, "χάνονται" κάπου μέσα στη μητρόπολη, προετοιμαζόμενοι να περάσουν στην "παρανομία", μιας και το κράτος δεν φρόντισε να παράσχει άσυλο.

Να θυμίσουμε ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αναλάβει την υποδοχή και τη φροντίδα των μεταναστών απο τη Μυτιλήνη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει το παραμικρό. Μάλιστα, η ανάγκη παρέμβασης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, μιας και χθες αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και άλλοι "απελευθερωθέντες" πρόσφυγες, ενώ νέος αριθμός αναμένεται να φθάσει και σήμερα.

Στο μεταξύ, στο κέντρο κράτησης της Παγανής, την 4η μέρα απεργίας διανύουν οι 47 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, που ζητούν την ελευθερία τους. Οι ανήλικοι απο τη Σομαλία και την Παλαιστίνη διεκδικούν την απελευθέρωσή τους και για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν απεργία πείνας από την 1η Σεπτεμβρίου. Ορισμένοι απο τους ασυνόδευτους βρίσκονται ήδη κρατούμενοι επί 40 ημέρες, την ίδια στιγμή που μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Λέσβο, χωρίς η τακτική των αρχών να αλλάζει.

Τη χθεσινή μέρα πραγματοποιήθηκε μικρή συγκέντρωση απο αλληλέγγυους, που μίλησαν με τους ανήλικους, οι οποίοι τους εξέφρασαν την αδήριτη ανάγκη τους να μην είναι άλλο κρατούμενοι.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. ΑΥΓΗ