Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 19/10

ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 17:30 έξω από το Κέντρο Κράτησης στο Βαθύ, με καλεσμένους τους: Π. Κοροβέση, (συγγραφέα-δημοσιογράφο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Κούρτοβικ (δικηγόρος) και εκπροσώπους του Δικτύου Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

Τους τελευταίους μήνες η προσέλευση των προσφύγων στο νησί μας έχει αυξηθεί δραματικά. Μόνο το Σεπτέμβρη έφτασαν στη Σάμο 1096 άτομα. Ο χώρος κράτησής τους είναι το παλιό καπνεργοστάσιο στο Βαθύ. Χώρος που είναι προορισμένος να δέχεται 100 με 120 άτομα. Το διάστημα αυτό όμως – όπως και όλους τους καλοκαιρινούς μήνες- ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 250 άτομα έχοντας μάλιστα αγγίξει τις προηγούμενες εβδομάδες τα 400. Οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης τους, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από την Ύπατη Αρμοστεία, τη Διεθνή Αμνηστία και κλιμάκιο Ευρωβουλευτών που επισκέφτηκαν το Κέντρο, είναι άθλιες. Συνοπτικά, αναφέρουμε:

  • Την ελλιπέστατη ιατρική περίθαλψη και μέριμνα. Είναι ενδεικτικό ότι εργάζεται ένας γιατρός για 300 άτομα. Μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανύπαρκτο, η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο είναι δύσκολη και η παροχή πρώτων βοηθειών, όταν η γιατρός απουσιάζει, καθίσταται αδύνατη.
  • Τις ανύπαρκτες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής στο χώρο και τον περιορισμένο χρόνο προαυλισμού τους. Τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν τα κρεβάτια ή τα στρώματα, οι τουαλέτες είναι ελάχιστες (μόνο τρεις) και βρώμικες, ο χώρος δεν αερίζεται και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, το φαγητό αρκετές φορές δεν επαρκεί, όπως και το ζεστό και καθαρό νερό. Ο χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια.
  • Την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για πιο ανθρώπινη διαβίωση ευπαθών ομάδων των κρατουμένων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κρατούνται στον ίδιο χώρο άντρες, γυναίκες, παιδιά, μωρά, έγκυες γυναίκες, άτομα με προβλήματα υγείας (πιθανόν μολυσματικές δερματικές παθήσεις, ψυχικές διαταραχές, κ.ά).
  • Την καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών της διοικητικής απέλασης των προσφύγων από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το συνωστισμό 300-400 ατόμων στο Κέντρο, γεγονός που οξύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
  • Την έλλειψη επίσημης κρατικής νομικής ενημέρωσης προς τους πρόσφυγες σχετικά με τα δικαιώματά τους στη χώρα μας (δικαίωμα πολιτικού ασύλου).

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

  • Κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης
  • Συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σύμφωνες με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Άμεσο κλείσιμο του υπάρχοντος Κέντρου Κράτησης – απελευθέρωση όλων των κρατουμένων
  • Να καθοριστεί η χωρητικότητα του νέου Κέντρου και να τηρείται
  • Ουσιαστική πρόσβαση στο Άσυλο

Σας προσκαλούμε στη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 17:30 έξω από το Κέντρο Κράτησης στο Βαθύ, με καλεσμένους τους: Π. Κοροβέση, (συγγραφέα-δημοσιογράφο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Κούρτοβικ (δικηγόρος) και εκπροσώπους του Δικτύου Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ