Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Γρέμισ΄τα, γκρέμισ'τα, όλα πια!

Σήμερα το πρωί η ομάδα ακτιβισμού της Ανοιχτής Πόλης ΑΣΤΥ ΝΑ ΛΕΕΙ βρέθηκε μπροστά από τα (πρώην;) διατηρητέα κτήρια την Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στους αριθμούς 17 και 19). Η ομάδα ΑΣΤΥ ΝΑ ΛΕΕΙ καλούσε τους περαστικούς να παίξουν μπόουλινγκ με κορίνες ομοιώματα των δύο κτηρίων, διαμαρτυρόμενη με αυτό τον συμβολικό τρόπο για τον αποχαρακτηρισμό και την απόφαση κατεδάφισης των δύο κτηρίων.

untitled-1.jpg

Να θυμίσουμε ότι:

- τα κτήρια που βρίσκονται στους αριθμούς 17 και 19 έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το 1978. Ιδίως το κτήριο του αριθμού 17 χαρακτηρίστηκε «έργο τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1988, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της art deco αρχιτεκτονικής,

3.jpg

- η διατήρηση των δύο κτηρίων υπήρξε όρος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το τελικό σχέδιο του νέου μουσείου της Ακρόπολής και επειδή «δεν θα είναι ορατό από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ενδεχόμενο δυσαρμονίας με την Ακρόπολη λόγω του μεγάλου όγκου του.

- το ΤΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στον αποχαρακτηρισμό και την πρόθεση κατεδάφισης του κτηρίου.

Παρόλα αυτά ο υπουργός πολιτισμού όσο και ο προκάτοχός του έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να κατεδαφιστούν τα δύο κτήρια, προφασιζόμενοι ότι εμποδίζουν τη θέα της Ακρόπολης από το Μουσείο και το «διάλογο του νέου μουσείου με το ιστορικό μνημείο».

img_3557.jpg


Είναι εξοργιστικό, τη στιγμή που οι ελεύθεροι χώροι της πόλης παραδίδονται συστηματικά στα οικοδομικά συμφέροντα, ιστορικά κτήρια ωθούνται στην εγκατάλειψη, και απαλλοτριώσεις για την αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης δεν γίνονται λόγω των «σφιχτών δημόσιων οικονομικών», δύο από το πιο όμορφα σπίτια της Αθήνας να καταδικάζονται, όχι γιατί εμποδίζουν πραγματικά σε κάτι, αλλά για καθαρά εμπορικούς λόγους. Γιατί η πραγματική αιτία που το Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί, είναι προκειμένου να αναδειχτεί το εστιατόριο του Μουσείου!

Η ομάδα ακτιβισμού της Ανοιχτής Πόλης, ΑΣΤΥ ΝΑ ΛΕΕΙ