Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ?


Του Στέργιου Σιφνιού

Ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με διάφορους Δήμους δημιούργησε τα Κέντρα Πρόληψης με σκοπό την υποστήριξη νέων ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης με ουσίες,πρόβλημα υπαρκτό και μεγάλο σε όλες τις περιοχές,κυρίως της Αττικής και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδος.
Τα Κέντρα Πρόληψης ήταν και είναι η μεγάλη ελπίδα στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων όταν ο νέος είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο της χρήσης ή ακόμα και πριν την έναρξη της ,σημαντική ,επίσης, είναι και δυνατότητα ενημέρωσης σχολέιων (εκπαιδευτικών και μαθητών) σε ότι αφορά τα ναρκωτικά.
Η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης είναι και θεραπευτική και κοινωνική.Η παρέμβαση γίνεται μέσω ομάδας ειδικών (Ψυχολόγοι,Κοινωνιολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί) οι οποίοι παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα (οικογένεια,σχολείο κλπ) σε στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του ατόμου που ζητάει την βοήθεια τους.
Δυστυχώς ,όπως πολλές τέτοιες προσπάθειες, υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο ο ρόλος τους μέσω της υποχρηματοδότησης απο πλευράς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,που δεν τα χρηματοδοτεί με τα αναγκαία κεφάλαια μέσω του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν με την σωστή πλαισίωση σε προσωπικό ή και ακόμα να κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο.
Το Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας-Ελληνικού αντιμετωπίζει έναν τέτοιο κίνδυνο 'αμεσα,αφού τα χρέη του έχουν φτάσει στο ποσό των εκαντοντάδων χιλιάδων ευρώ,χρήματα που θα έπρεπε να είχαν δωθεί απο τον ΟΚΑΝΑ,όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Κουβέλης σε επερώτηση του στην βουλή.
'Εχει ιδιαίτερη σημασία ,κατά την γνώμη μου, να αντιμετωπισθείτο πρόβλημα της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης της Γλυφάδας και Ελληνικού, που σημειωτέον εξυπηρετεί πολλά περιστατικά και εκτός των Δήμων αυτών.Ο ΟΚΑΝΑ υποχρεούται να χρηματοδοτήσει ΑΜΕΣΑ το Κέντρο και οι Δήμοι Γλυφάδας και Ελληνικούπρέπει να πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή.
Το αφείλουν στις οικογένειες που ζουν ανάμεσα μας και στους εκατοντάδες νέους που καθημερινά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των ναρκωτικών.