Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ο αγώνας συνεχίζεται...οι μεταρρυθμίσεις τους δεν θα περάσουν!

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Πέμπτη 1 Νοέμβρη 12 μ.

Καλούν: Φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικές καταλήψεις, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ

Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα

Η κυβέρνηση αν και βγήκε αδύναμη από αυτές τις εκλογές, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιθέσεις της στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε αμέσως μετά τις εκλογές δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Πρόκειται για μια άγρια φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 4 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, μειώνεται διαρκώς. Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των μισθών των εργαζομένων κατά 3% και των συντάξεων κατά 4% ενώ για τους στρατιωτικούς, τα σώματα ασφαλείας και τους δικαστικούς προβλέπει αύξηση 8,2%. Όσο για τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (παιδεία, υγεία), αυτές παίρνουν χαρακτήρα επιδημίας.

thumb_afisa_panekpaideutiko_1.11.07 Οι δαπάνες για την παιδεία είναι κυριολεκτικά ψίχουλα. Το 3,06% (από το περσινό 3,09%)που ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, μειώνεται ακόμα περισσότερο με τα καινούρια δεδομένα που προέκυψαν μετά τη παρέμβαση της ευρωπαϊκής κοινότητας και φτάνει στο 2,7%. Πρόκειται για σκέτη κοροϊδία αν θυμηθούμε μάλιστα ότι ο Καραμανλής το 2004 μιλούσε για 5%. Οι ελλείψεις στις υποδομές σε σχολεία και σχολές, οι λίγες φοιτητικές εστίες, οι χιλιάδες κενές θέσεις καθηγητών, οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι καθηγητές είναι η «αναβάθμιση» που πραγματικά προωθεί η κυβέρνηση!

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο δήθεν νέος και άφθαρτος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το έργο που άφησε πίσω της η Γιαννάκου. Τα νομοσχέδια για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά, είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου παιδείας.

Οι αργοί και χαλαροί ρυθμοί που δήθεν θα ακολουθήσει ο Στυλιανίδης δεν μας πείθουν, αφού ήδη προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο-πλαίσιο, με πρώτο στόχο τους αιώνιους φοιτητές. Ήδη κάποια πανεπιστήμια, καλούν φοιτητές να δηλώσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν στους καταλόγους! Ταυτόχρονα σε κάποια τμήματα όπως στην Πληροφορική Αθήνας και Κρήτης δεν θα δοθούν συγγράμματα, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει αντίστοιχα κονδύλια. Φυσικά αυτές οι κινήσεις δεν έχουν μείνει αναπάντητες, αφού σε πολλές περιπτώσεις η αντίδραση φοιτητών αλλά και καθηγητών ήταν άμεση. Άλλωστε η εκπαιδευτική κοινότητα έχει απορρίψει και καταδικάσει το νόμο-έκτρωμα, δηλώνοντας ότι δεν θα εφαρμοστεί. Ωστόσο η εξέλιξη της μάχης θα κριθεί από το πόσο μαζικά, μαχητικά και ενωτικά καθηγητές και φοιτητές θα μπλοκάρουν το νόμο σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα.