Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Εκλογές 2007 - 4 Σκέψεις και 1 πρόκληση

Η αριστερά διαπνέεται από το πνεύμα του Οδυσσέα. Δεν ταξιδεύει κι όπου βγει. Η Ιθάκη πάντα περιμένει. Και η δική μας Ιθάκη είναι μια άλλη κοινωνία που ανθίζουν οι επαναστατικές ανθρωπιστικές αξίες που ενέπνευσαν το παγκόσμιο σοσιαλιστικό εγχείρημα
A.A.
7/11/2004
.
Σκέψη 1η


Μερικά στοιχεία της συγκυρίας για το προεκλογικό περιβάλλον
Νέα Δημοκρατία
Γρήγορη και βίαιη απόσπαση συναίνεσης για την επιβεβαίωση και άσκηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της
Πριμοδότηση της ξενοφοβικής και εθνικιστικής πολιτικής του ΛΑ.Ο.Σ με την μετατόπιση της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος όλο πιο δεξιά.(Ενταση του αυταρχισμού – κινητοποιήσεις , καταγγελίες για εκνομες δραστηριότητες του Συν , επίθεση ζαρτνινιέρας , δίωξη και παράνομη κράτηση νέου με βάση το χρώμα των παπουτσιών..κ.τ.λ)
Επιδότηση της εθνικής πατριωτικής και χριστιανικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αναγέννησης σαν αντίβαρο απέναντι στο Πασοκ
Φαινόμενα παράλυσης στην διαδικασία διαχείρησης κρίσης στην τεράστια καταστροφή των πυρκαιών και ανόητη διατύπωση της θεωρίας των ασύμμετρων απειλών
Καθημερινή εξαγγελία μέτρων για την αποκτάσταση των πυροπαθών
Οικοδόμηση πατριωτικού μετώπου με εμβληματική χρήση του συμβόλου της σημαίας
Πασοκ
Υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε βασικούς τομείς και επικοινωνιακή πόλωση με το κόμμα της Ν.Δ
Πριμοδότηση του ΛΑ.Ο.Σ ώστε να λειτουργήσει σαν αντίβαρο απέναντι στην διαφαινόμενη νίκη της Ν.Δ
Ανεπάρκεια στην αποτελεσματική έκφραση της πολιτικής του δικομματισμού σαν δεύτερος πόλος του
Ανώδυνη κριτική στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής
Στροφή προς τα ¨πατριωτικά ¨ αντανακλαστικά ,καταγγελία της κυβέρνησης για μειοδοσία στα εθνικά θέματα κ.τ.λ
ΣΥΡΙΖΑ
Η Ριζοσπαστική Αριστερή τομή του Συνασπισμού συνεχίσθηκε αφορούσε τις θέσεις την πολιτική φυσιογνωμία και την σύνδεση με τα κινήματα
Απόκτησε διακριτό ρόλο στο πολιτικό τοπίο με αποτέλεσμα η αποδοχή της ταυτότητας του να είναι ¨πιο ασφαλής φερέγγυα και αξιόπιστη¨.
Επανέκτησε σημείο κοινωνικής αναφοράς
Γύρισε την πλάτη στον εκλογικισμό
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ένα εγχείρημα όσο πλέον μέρα με την μέρα αποτελεί την πραγματικότητα για την ριζοσπαστικη αριστερά
Αποτέλεσμα όλων αυτών να αποκτά μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα
Σφυρηλατησε και σφυρηλατεί την ενότητα δράσης (παρ΄όλες τις δυσκολίες) με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς

Σκέψη 2η

Ο δικομματισμός υπέστη ένα πλήγμα η εκταση του οποίου είναι αντικείμενο συζήτησης.
Θα διαπιστωθεί εξάλλου από τις επικείμενες μετεκλογικές εξελίξεις. Την αναζήτηση των αντίστοιχων συμμαχιών για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και τέλος τις εξελίξεις στο Πασοκ.
Αυτό το πλήγμα διαφάνηκε α) από τα αδιέξοδα και τα οξυμένα προβλήματα τα οποία βιώνουμε καθημερινά συνέπεια του νεοφιλελευθερισμού τον οποίο εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία - βασικά συστατικά του οποίου έχει υιοθετήσει το Πασοκ και β)τους αγώνες ,τις αντιστάσεις και επιτυχίες του κινήματος σε μια σειρά τομείς μικρούς η μεγάλους .

Σκέψη 3η

Το άθροισμα των ψήφων των αριστερών πολιτών κατά τις εκλογές στις 16 του Σεπτέμβρη είναι αριθμητικά ισοδύναμο με εκείνο του Συνασπισμού το 1989 .Η αντιστοιχη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις εκλογές του 1958.
Το ποσοστό του δικομματισμού καταγράφεται στο 79%.
Το 36% των νέων (από τις 500.000) ψηφοφόρων γύρισαν την πλάτη τους στον δικομματισμό.
Το 20%-30% του εκλογικού σώματος ¨ξέφυγε από την λογική της διαχείρησης¨ και ¨αποδοκίμασε τις βασικές συνιστώσες του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου¨.
Στην Γλυφάδα το ποσοστό του δικομματισμού καταγράφεται στο 72,6%.
Το ποσοστό των Αριστερών ψηφοφόρων οικολόγων και λοιπών σχημάτων υπερβαίνει το 20%.
Στο σύνολο των 7 εκλογικών διαμερισμάτων:
Η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ (+4,48% ) συμπίπτει με την μικρότερη αύξηση του ΚΚΕ (+3,13% ) την μικρότερη μείωση της Ν.Δ. (-3,29%) και την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του Πασοκ (-5,94%).
Η μικρότερη αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ (+2,83%) συμπίπτει με την 6η μικρότερη αύξηση του ΚΚΕ (+2,20%) την μεγαλύτερη μείωση της Ν.Δ. (-4,85%) την μικρότερη μείωση του Πασοκ (-4,46%) και την μεγαλύτερη αύξηση του ΛΑ.Ο.Σ (3,62%).
Η μικρότερη αύξηση του ΛΑ.Ο.Σ παρουσιάσθηκε στο 1ο και 2ο εκλογικό διαμέρισμα η μεγαλύτερη στο 6ο.
Σε όλα τα εκλογικά διαμερίσματα η αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη όλων των υπόλοιπων κομμάτων.

Σκέψη 4η

Τα εκλογικά αποτελέσματα και οι αριθμοί είναι συνήθως η αποτύπωση των στιγμιότυπων (μιας στιγμής) και αυτή η (εκλογικιστική) θέαση καλύπτει τα μικρά η μεγάλα προβλήματα ,αποκόβει τις δράσεις γι΄ αυτά ,¨λησμονεί τους αγώνες αποκρύπτει όλην αυτή την κοινωνική δυναμική όλα όσα συνθέτουν το πραγματικό γήπεδο στο οποίο η Αριστερά καλείτε να δώσει επιτυχημένες μάχες με το αντίστοιχο αποτέλεσμα και για την λαική ετυμηγορία.
Η καθημερινή αγωνιστική παρέμβαση,η πιο πλατειά λαϊκή συσπείρωση-το μαζικό λαϊκο κίνημα -Αυτό το νήμα είναι απαραίτητο με μεγαλύτερη ένταση να συνεχίσουμε να ξετυλίγουμε.
Επίμονα να κερδίσουμε το επόμενο στοίχημα -το οφείλουμε- και είναι: η ένταση των αγώνων για την οικονομική κατάσταση των εργατών, εργαζόμενων ,μισθωτών κ.τ.λ η οποία μέρα με την μέρα χειροτερεύει .Να μην αποτελέσουμε μόνο το αποκούμπι αλλά και την μεγάλη ελπίδα .Σ΄αυτή την κατεύθυνση εχουμε πολλά να κάνουμε ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.Και εδώ δεν περισεύει κανείς από τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Η πρόκληση

Η ευθύνη η οποία απορέει από το εκλογικό αποτέλεσμα εχει ιδιαίτερο βάρος για όλους.Οχι μόνο απέναντι στους προερχόμενους από το Πασοκ, το ΚΚΕ ,τη Ν.Δ και τους ανένταχτους οι οποίοι εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ.Αλλά απέναντι και σε εκείνους οι οποίοι δεν ¨πρόλαβαν¨ το πολιτικό χρόνο,σε εκείνους που δεν πείσαμε και σ αυτούς που εκπατρίστηκαν για τους δικούς τους λόγους.
Είναι αρκετά τα προβλήματα για τα οποία καλούμαστε να αναζητήσουμε λύσεις,να ανταλλάξουμε σκέψεις.
Πρώτα απόλα αυτό να κάνουμε: να επικοινωνήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Και όπως τόνιζε ένας σύντροφος ας αφήσουμε στην πάντα το αριστερόμετρο τον άγονο διαγωνισμό για το ποιος είναι περισσότερος αριστερός η όχι.Την μνησίκακη βεβαιότητα της αλήθειας.
Με αρκετούς ψηφοφόρους ήλθαμε σε επαφή.Αλλους πείσαμε άλλους όχι
Συνομιλήσαμε,
Με ¨εξωμερίτες ¨ της Αριστεράς- απογοητευμένους από την διαίρεση της .

Συζητήσαμε,Με σφους που συμμετείχαμε στο πρώτο εχγείρημα του Συν πριν σχεδόν 20 χρόνια και συμφωνούμε σήμερα πως η επόμενη ημέρα δεν έχει θέση στο μουσείο των χαμένων ελπίδων.
Ανταλλάξαμε γνώμη
Με ¨κουρασμένους ¨ μη εξασφαλισμένους ψηφοφόρους και φίλους του Πασοκ..

Και αυτή την ψήφο δεν έχουμε δικαίωμα να την θεωρούμε βεβαιότητα.
Η μόνη βεβαιότητα η οποία προκύπτει μπροστά μας είναι αυτή της συσπείρωσης και της κοινής δράσης.
Όπως για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ,την περιφερειακή του Υμηττού, τους ελεύθερους χώρους ,την παραλία στον διπλανό μας Δήμο του Ελληνικού.
ώστε να μεταβάλουμε τους συσχετισμούς μεταξύ των τάξεων και των αντίστοιχων κοινωνικών διαιρέσεων να μετασχηματίσουμε την συνείδηση τις πολιτικές θέσεις και συμπεριφορές.Στην Γλυφάδα τίθενται για συζήτηση τα παρακάτω:

Κίνημα για :
τους ελεύθερους χώρους και το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό
την περιφερειακή και το σύνολο του όρους Υμηττού
το παραλιακό μέτωπο και το σύνολο των προβλημάτων του
το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα ως άνω προβλήματα
δίκτυο υπεράσπισης συνθηκών ζωής
κρατικούς θεσμούς στο σχολείο και τις διοικήσεις
το ασφαλιστικό

Απαραίτητο είναι
ένα πρόγραμμα άμεσων ενεργειών για τα προβλήματα εκείνα όπου ο χρόνος πιέζει και οι διαφαινόμενες συγκρούσεις είναι δεδομένες
αναζήτηση κάθετων και οριζόντιων παρεμβάσεων, συζήτηση γι αυτές. Κριτήριο η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ενωτική αγωνιστική δράση
πρωτοβουλία για ενιαία δράση πολιτικών φορέων, κινήσεων, συλλόγων και σωματείων της πόλης (Δικαίωμα ζωής,Περιβαλλοντική Κίνηση κ.τ.λ)
Τα σύνολα και οι τομές αυτών των προβλημάτων στο κίνημα γεωγραφικά ,κοινωνικά και πολιτικά σαν πρώτο βήμα θα βοηθούσε να δημιουργηθεί μια διαδημοτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (Ελληνικό-Γλυφάδα- Αργυρούπολη)
Αντίστοιχο προβληματισμό να αναπτύξουμε για τη νεολαία.


1 Οκτωβρίου 2007
ΚΑΛΙΝΤΕΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
kalinterakis@yahoo.gr