Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Αθήνας του ΣΥΝ


Σχόλιο της ΝΕ Β’ Αθήνας του ΣΥΝ σχετικά με κείμενο του ΥΠΕΧΩΔΕ

για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού

Είναι φανερό ότι οι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους μετά τη δημοσιοποίηση της δυνατότητας να χρηματοδοτηθεί κατά 75 – 85 % η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού από το 4ο ΚΠΣ. Έτσι σε κείμενο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που δημοσιεύεται στη σημερινή «Ελευθεροτυπία», αφού ομολογείται ότι το Υπουργείο γνώριζε εξ’ αρχής αυτή τη δυνατότητα, επαναλαμβάνονται τα γνωστά επιχειρήματά του υπέρ της τσιμεντοποίησης τμήματος της έκτασης.

Επ’ αυτών σχολιάζουμε τα εξής:

1. Σε μια πόλη που έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του περιαστικού της πρασίνου αποτελεί κυνισμό το υπουργείο να ομολογεί ότι γνώριζε ότι η δημιουργία του Πάρκου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους. Δηλαδή, όχι μόνο το απέκρυπτε, αλλά και στήριξε όλη την μέχρι πριν λίγο καιρό επιχειρηματολογία του πάνω στην έλλειψη πόρων. Διότι εκείνο που το ενδιαφέρει δεν είναι το πώς θα δημιουργηθεί το Πάρκο αλλά το πώς θα δικαιολογήσει την τσιμεντοποίηση του χώρου στο όνομα του Πάρκου.

2. Ισχυρίζεται ότι η ένταξη του Πάρκου σε χρηματοδοτικά προγράμματα θα σήμαινε αυτόματα την μη ένταξη άλλων αναγκαίων έργων. Το Πάρκο όμως απαιτεί λιγότερο από το 10% των κονδυλίων για το περιβάλλον, όταν η απορρόφηση αντίστοιχων κονδυλίων του 3ου ΚΠΣ φτάνει μόλις στο 60% και τα υπόλοιπα 40% κινδυνεύουν να μην απορροφηθούν και να παραμείνουν αναξιοποίητα στα κοινοτικά ταμεία.

3. Αναφορικά με τη συντήρηση του Πάρκου τονίζουμε ότι τα εισπραττόμενα ήδη ενοίκια από εγκαταστάσεις του Ελληνικού, που μέσω των Ολυμπιακών Ακινήτων και παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, έχουν εκμισθωθεί είναι της τάξης των 20 εκ ευρώ ετησίως. Η κυβέρνηση δηλαδή θα μπορούσε άνετα με χρήματα που ήδη εισπράττονται από την περιοχή του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού να καλύπτει τις ανάγκες συντήρησης του Πάρκου.

4. Για το λεγόμενο «πράσινο ταμείο» απλά σημειώνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που, στο όνομα άλλων επιδιώξεων, προβάλλεται η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου. Θυμίζουμε το τάλιρο ανά λίτρο βενζίνης. Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι τέτοια έσοδα κατευθύνονται στην κάλυψη γενικότερων αναγκών του προϋπολογισμού. Εδώ η έννοια του «πράσινου ταμείου» χρησιμοποιείται για να αμβλύνει τις αντιδράσεις των κατοίκων άλλων περιοχών που, αν πιστέψουν τα λεγόμενα του Υπουργείου, θα περιμένουν να πουληθεί ένα τμήμα του Πάρκου για να γίνει πάρκο στη γειτονιά τους.

5. Το Υπουργείο επιμένει να μιλά για «κάλυψη» 300 στρεμμάτων παρουσιάζοντας τον ακάλυπτο χώρο των σπιτιών που θέλει να κτίσει σαν μέρος του Πάρκου. Στην πραγματικότητα κάλυψη 300 στρ. σημαίνει πολεοδόμηση 1000 και πλέον στρεμμάτων. Δηλαδή μια νέα πόλη 15 – 20 χιλ. κατοίκων.

6. Για το θέμα της ΠΑΕ Εθνικός το μόνο που λέμε προς το παρόν είναι ότι πρόκειται για μια αδιαφανή υπόθεση. Γνωρίζουμε μόνο όσα είπε ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ για συζητήσεις με παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΠΑΣΟΚ από το Σεπτέμβρη του 2006, έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή και περιμένουμε απαντήσεις.

24/10/2007 Η Ν.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ