Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

ΑΣΦΑ-ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει να εγκλωβίσει τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα σε έναν προσχηματικό διάλογο για το ασφαλιστικό με στόχο την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στρατηγικός στόχος της είναι το σταδιακό πέρασμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα των τριών πυλώνων. Εθνική σύνταξη που θα είναι ένα μικρό ποσό που θα δίνεται στους ασφαλισμένους ως κύρια σύνταξη, επαγγελματική σύνταξη στη θέση της επικουρικής που θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό - ανταποδοτικό χαρακτήρα και σύνταξη που θα προέρχεται από ιδιωτική ασφάλιση.
Αξιοποιεί μάλιστα η κυβέρνηση, για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, τις εκθέσεις της διορισμένης από την ίδια επιτροπής Αναλυτή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η επιτροπή Αναλυτή προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστική μείωση των συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της. Μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είτε των μητέρων με ανήλικα παιδιά είτε με αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από βαρέα και ανθυγιεινά. Συρρίκνωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής και αντικατάσταση της επικουρικής ασφάλισης με την επαγγελματική που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής. Δραματική μείωση των κατώτερων συντάξεων με την αφαίρεση του προνοιακού τμήματός τους. Αντικατάσταση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τον ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό.
Παρόμοιες είναι και οι προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα.
Οι προτάσεις αυτές στην ουσία τους αποτελούν ένα νεοφιλελεύθερο μανιφέστο κήρυξης πολέμου στη κοινωνική ασφάλιση και στους ασφαλισμένους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί επικοινωνιακά να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από αυτές τις προτάσεις, δεν έχει όμως εκφράσει τη διαφωνία της με αυτές και θα προσπαθήσει να προωθήσει τα βασικά τους σημεία. Σε πρώτη φάση, για να μην έχει πρόβλημα με το δοκιμαζόμενο από οξύτατη κρίση ηγεσίας και ταυτότητας ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι επιλέγει να προωθήσει για το ασφαλιστικό είτε την εφαρμογή του νόμου Ρέπα (ν. 3029/2002) είτε ορισμένα μέτρα που περιέχονται και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή την de facto αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια με το επικάλυμμα της εθελοντικής επιλογής των ασφαλισμένων και τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων. Την ενοποίηση ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την ενοποίηση επικουρικών ταμείων με απαλλαγή εργοδοτών από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους και με το φόρτωμά τους στο ΙΚΑ, με ταυτόχρονη αφαίρεση δικαιωμάτων από ασφαλισμένους. Την εξαίρεση κλάδων και εργασιών από τον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ή χωρίς παιδιά.
Επίσης η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει στον τύπο ότι θα προωθήσει τη μείωση των συντάξεων και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των προσληφθέντων μεταξύ του 1983 και του 1993.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο που καλεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, τον οποίο θεωρεί προσχηματικό, γιατί:
1. Με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης στη Βουλή αποσαφήνισαν, ότι πρόθεσή τους είναι η περικοπή δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και κυρίως των νέων, των σημερινών σαραντάρηδων, αλλά και των γυναικών.
2. Η κυβέρνηση δεν εκπληρώνει προς το ΙΚΑ θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της όσον αφορά την ετήσια χρηματοδότησή του με ολόκληρο το ποσό του 1% του ΑΕΠ, την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς αυτό (8,7 δισ. ευρώ επισήμως και 16 δισ. ευρώ ανεπισήμως) και την επιστροφή των διαχρονικά λεηλατηθέντων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τα κάθε λογής λαμόγια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και θα προβάλει στην κοινωνία και στους φορείς της τις δικές του προτάσεις για την κοινωνική ασφάλιση έχοντας ως προτεραιότητες:
1. Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
2. Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, την επιστροφή των διαχρονικά λεηλατηθέντων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης και την απόδοση όλων των χρεών του δημοσίου και των ιδιωτών στα ασφαλιστικά ταμεία.
3. Τη θεσμοθέτηση νέων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης που θα προέλθουν από την ασφαλή και εγγυημένη αξιοποίηση των αποθεματικών της, από τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, από τη φορολογία των πλουσίων, των κερδοφόρων επιχειρήσεων και των εισοδημάτων που παράγονται από την περιουσία της Εκκλησίας.
4. Την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών, μισθολογικών και εργασιακών διακρίσεων σε βάρος των νέων.
5. Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1990-2002.
6. Τη δραστική αύξηση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων. Την βελτίωση των παροχών υγείας.
Πέρσι για τους νέους και τα κινήματά τους ήταν η χρονιά του άρθρου 16. Φέτος για τους ασφαλισμένους και τους αγώνες τους θα είναι η χρονιά του ασφαλιστικού.